Івано-Франківщина: про порядок декларування доходів громадян - з «гарячої лінії»

Івано-Франківщина: про порядок декларування доходів громадян - з «гарячої лінії»

18.04.13 19:56 0 998
Під час чергової телефонної «гарячої лінії» з актуальних питань розгляду звернень громадян, порядку декларування доходів громадян, отриманих у 2012 році, отримання податкової знижки для фізичних осіб та умови її отримання на запитання відповідав заступник голови ДПС в області Володимир Фалдина.

Пропонуємо відповіді на запитання платників податків.

Чи включається сума допомоги по вагітності та пологах до доходу, отриманого у 2012 році?

Сума допомоги по вагітності та пологах, яка отримана відповідно до законодавства, не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Про це зазначено у пп. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, яким надано перелік видів доходів, які не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

З них - сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги у вигляді адресних виплат та надання соціальних і реабілітаційних послуг відповідно до закону, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій (включаючи грошові компенсації інвалідам, на дітей-інвалідів при реалізації індивідуальних програм реабілітації інвалідів, суми допомоги по вагітності та пологах).

Чи має право фізична особа–іноземець, здавати нерухоме майно в оренду?

Нерухомість, що належить фізичній особі - нерезиденту, надається в оренду виключно через фізичну особу - підприємця або юридичну особу - резидента(уповноважених осіб), що виконують представницькі функції такого нерезидента на підставі письмового договору та виступають його податковим агентом стосовно таких доходів.

Про це зазначено у пп. 170.1.3 п. 170.1 ст. 170 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ. У разі порушення нерезидентом цих норм, він вважається таким, що ухиляється від сплати податку.

Таким чином, незалежно від того, що фізична особа – нерезидент має постійне місце проживання в Україні, здавати в оренду нерухоме майно можна тільки через уповноважених осіб.

Чи оподатковується вартість путівок на відпочинок, що надається безоплатно профспілкою, або за рахунок коштів фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування?

До оподатковуваного доходу не включаються вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, які надаються платнику податку профспілкою безоплатно або із знижкою.

Така норма визначена у пп. 165.1.35 п. 165.1 ст. 165 розділу IV Податкового кодексу України, згідно якого до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку – члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Чи можуть батьки скористатися податковою знижкою на навчання, якщо студент отримував доходи по цивільно-правовому договору?

Якщо студент працював та отримував доходи, відмінні від заробітної плати, то батьки мають право на податкову знижку.

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, - документально підтверджена сума витрат платника податку у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів-фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшити загальний річний оподатковуваний дохід, одержаний у звітному році у вигляді заробітної плати (пп. 14.1.170 п.14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

При цьому, ПКУ установлено, що сума нарахованої податкової знижки не може бути більшою за суму доходу платника, одержаного протягом року як заробітна плата (п.п.164.4.2 п.164.4 ст.164 ПКУ).

Згідно з нормами ПКУ заробітна плата згідно Кодексу – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Ці відносини регулюються трудовим законодавством, зокрема Кодексом законів про працю. При укладанні трудового договору з працівником працедавець видає наказ про зарахування його на роботу, на підставі якого у трудовій книжці цього працівника робиться позначка про прийняття його на роботу.

Чи правомірно нараховувати податкову знижку за звітний рік на наступні податкові роки?

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Про це повідомив медіа-центр ДПС у Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Перед Великоднем ...

КОМЕНТАРІ