Ірина Сех: "Держава заборгувала перед чорнобильцями, які вже 27 років борються за свої права"

Ірина Сех: "Держава заборгувала перед чорнобильцями, які вже 27 років борються за свої права"

18.04.13 20:48 0 868
Держава заборгували перед чорнобильцями, які вже 27 років борються за справедливе ставлення влади, за розуміння їхніх проблем, за своє право жити на своїй землі в нормальних умовах. Про це заявила голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи свободівка Ірина Сех 17 квітня 2013 року на парламентських слуханнях "Про стан, заходи і перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи".

"Поняття "подолання наслідків аварії на ЧАЕС" включає в себе і зняття з експлуатації енергоблоків, роботу на об'єкті "Укриття", і державну турботу про чорнобильців, і розвиток територій, які було забруднено радіацією, – зазначила Ірина Сех. – Ці проблеми необхідно вирішувати комплексно, а для цього – створити таку систему подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, яка поєднала би в собі матеріальне та медичне забезпечення, реабілітацію постраждалих, екологічне оздоровлення забруднених радіацією територій, і, звичайно, необхідно створити ефективну нормативно-правову базу. Оскільки ці питання потребують невідкладних розв'язків, ми ініціювали проведення парламентських слухань".

Ірина Сех повідомила, що ще 2010 року завершився термін дії Загальнодержавної програми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи і вже впродовж чотирьох років переноситься термін подання на розгляд Верховної Ради нової програми. Аби вона запрацювала з 2014 року, Верховна Рада України повинна її ухвалити ще на цій сесії.

"Останніми роками проявилася ще одна серйозна проблема. Загальна сума всіх виплат, доплат та допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, передбачених Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", перевищує можливості державного бюджету. Тому в бюджеті уряд встановлює розміри соціальних виплат в абсолютних сумах у межах асигнувань, передбачених бюджетними програмами, а не залежно від розміру мінімальної заробітної плати та мінімальної пенсії за віком. Така неузгодженість призвела до масових звернень громадян до суду з позовами проти держави та акцій протесту чорнобильців", – зазначила голова комітету.

За словами Ірини Сех, десятиліттями не вирішується проблема забезпечення чорнобильців житлом. Зокрема, у бюджеті на 2013 рік на програму "Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" передбачено 157,5 млн. грн. – цього вистачить приблизно на 560 квартир. А потребують вирішення житлового питання близько 38 тисяч сімей, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, зокрема близько 10 тисяч сімей інвалідів-чорнобильців. Скажімо, в населених пунктах Житомирської області, віднесених до зони безумовного відселення, досі живуть 460 сімей (з них 103 сім'ї, в яких є неповнолітні діти).

"Потребує реформування система забезпечення ліками громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, – право на безоплатні медикаменти залишається тільки на папері. Водночас вирішення чорнобильських проблем неможливе без зміни підходів до бачення майбутнього територій, постраждалих від аварії на ЧАЕС. Ми повинні дивитися на ці території з точки зору відновлення їхнього соціально-економічного потенціалу, а не як на вічно депресивні", – наголосила депутат.

Наприкінці своєї доповіді Ірина Сех висловила вдячність чорнобильцям, ліквідаторам, інвалідам, які вже 27 років змушені долати масу проблем, які наполегливо відстоюють свої інтереси, борються за право нормально жити на своїй землі.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Тернополі інформація ...
Наступна новина: Петро Колодій: "У ...

КОМЕНТАРІ