У Житомирі відкрили пам’ятник морозиву

У Житомирі відкрили пам’ятник морозиву

18.04.13 13:32 0 1046
17 квітня відбулося відкриття пам’ятника морозиву на Новому бульварі в Житомирі. В урочистостях із цієї нагоди брали участь голова обласної ради Йосип Запаловський, заступник голови обласної ради Михайло Чигир, заступник голови облдержадміністрації Микола Дейсан, Житомирський міський голова Володимир Дебой і президент компанії «Рудь» Петро Рудь.

Будівництво пам’ятника тривало протягом останніх дев’яти місяців. Історія ж його створення розпочалася декілька років тому за ініціативи жителів міста. Компанія «Рудь», підтримавши ідею, навесні 2011-го року оголосила конкурс на кращий ескізний проект. Із понад півтисячі конкурсних робіт до фіналу шляхом голосування та за рішенням організаторів увійшло 30 кращих. Перемогу здобув студент Артем Микитенко, чий ескіз і втілював у життя житомирський скульптор-каменяр Станіслав Криницький.

У своєму вітальному слові голова обласної ради Йосип Запаловський подякував керівництву компанії «Рудь» та, зокрема, її президентові Петру Рудю за вдале представлення області у вітчизняних і міжнародних промислових колах. «Нещодавно у місті Києві відбулася Міжнародна виставка морозива та солодощів, за результати якої компанія „Рудь“ отримала 14 золотих медалей і два гран-прі», – наголосив посадовець. Пам’ятник же морозиву, за словами Йосипа Запаловського, символізує потужність компанії. Голова обласної ради вручив колективу компанії «Рудь» подяку обласної ради за багаторічний сумлінну працю та внесок у соціально-економічний розвиток Житомирщини.

Заступник голови облдержадміністрації Микола Дейсан акцентував на тому, що « ми відкриваємо пам’ятник морозиву, яке виготовляється на найпотужнішому молокопереробному підприємстві області та України загалом, адже четверта частина ринку морозива у державі виробляться саме в компанії „Рудь“».

Президент компанії «Рудь» Петро Рудь, мотивуючи необхідність спорудження такого пам’ятника у Житомирі, зазначив: «Наше місто є батьківщиною найбільшого виробника морозива в Україні – компанії „Рудь“, продукцію якої знають не лише в Україні, а й за кордоном. Тож місто Житомир по праву можна вважати офіційною столицею морозива в Україні». Крім того, підприємець переконаний, що ця архітектурна споруда стане справжньою окрасою центу міста, зацікавлюючи туристів відвідувати Житомир. Нагадаємо, що схожі пам’ятники раніше було встановлено у Полтаві (пам’ятник галушці), у Коростені (пам’ятник деруну) та Ніжині (пам’ятник огірку).

Між іншим, відкриття пам’ятника морозиву стало й історичною подією в житті Житомирщини – нову архітектурну споруду було зареєстровано у «Книзі рекордів України» (категорія «Незвичайні пам’ятники»). Керівник проекту «Книга рекордів України» Ігор Підчибій 17 квітня спеціально приїхав до Житомира, аби вручити відповідний сертифікат і дипломи за досягнення рекорду президенту компанії «Рудь» Петру Рудю та Житомирському міському голові Володимиру Дебою.

Довідково. Монументальна скульптурна композиція пам’ятника морозиву виготовлена з чотирьох видів граніту (Покостовського, Лизниківського, Токівського, Роговського) і має висоту 3,30 м, загальна вага скульптури складає 14 тонн. Пам’ятник морозиву встановлено на виточеній підставці чіткої геометричної форми діаметром 1 м у підніжжі, на якій розміщена точена суцільна чаша діаметром 2,5 м, завтовшки – 0,5 м, в якій розташовано 4 кулі по 1 м в діаметрі. Виточені кулі символізують різні види морозива: куля з рожевого граніту, видобутого на Лизниківського кар’єрі, відповідає вигляду малинового морозива, куля з Токівського граніту символізує морозиво «Молочний шоколад», з Роговського – має зеленуватий відтінок і зображує морозиво «Фісташка», а куля з білого граніту з темними вкрапленнями – «Пломбір з шоколадними крапельками». Прилегла територія пам’ятника облаштована гранітним майданчиком у вигляді логотипу компанії «Рудь», що обрамлена лавами та квітковими клумбами для комфортного відпочинку житомирян і гостей міста.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Львівщині допоможіть ...

КОМЕНТАРІ