На Рівненщині рятувальники попереджають -   випалювання сухої трави небезпечно для життя та здоров’я

На Рівненщині рятувальники попереджають - випалювання сухої трави небезпечно для життя та здоров’я

18.04.13 16:00 0 832
З настанням теплої та сухої погоди часто доводиться бачити, як люди спалюють листя, гілки дерев та інше сміття біля житлових будинків, на присадибних ділянках, городах, дачах. Виникає небезпека пожежі. Залишене без нагляду вогнище, при наявності вітру та легкозаймистих матеріалів, в лічені хвилини може стати господарем у вашій оселі.

Лише у минулому році в наслідок необережного поводження з вогнем при спалюванні сміття та сухої трави в області сталося 97 пожеж, побічні збитки від яких склали десятки тисяч гривень. На щастя, в усіх випадках люди фізично не постраждали: ні травмованих, ні загиблих не було. Проте варто відмітити, що на ліквідацію безпечності громадян Рівненщини задіюється чимало одиниць рятувальної техніка котра необхідна для ліквідації пожеж у житловому секторі. Також не всі знають, якої шкоди завдає здоров’ю людини та довкіллю таке невинне багаття. Надмірна кількість хімічних речовин, що виділяються в повітрі при спалюванні різного „мотлоху” та сухої трави призводить до загострення хронічних та серцево-судинних хвороб, підвищення тиску і поганого самопочуття.

Слід також пам’ятати, що відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, а також опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, а також інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а також невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже, рятувальники Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Рівненській області вкотре нагадують громадянам прості правила безпеки, яких слід дотримуватися під час спалення сухої трави:

- навіть при невеликих поривах вітру краще відмовитись від розпалювання вогнища;

- не розводьте багаття у безпосередній близькості до будинків чи господарських споруд, відстань до будівель має бути не меншою за 15 метрів;

- не поливайте сухотрав'я легкозаймистими речовинами: бензином, дизпаливом тощо;

- не залишайте без нагляду розпалені вогнища;

- забезпечте місце спалювання первинними засобами пожежогасіння;

- спаливши сухі гілки, щедро залийте багаття водою.

ГУ ДСНС України у Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині 28 квітня – ...
Наступна новина: В Іраку стратили 21 ...

КОМЕНТАРІ