Унікальні факти із життя тернополян презентували у бібліотеці-музей «Літературне Тернопілля»

Унікальні факти із життя тернополян презентували у бібліотеці-музей «Літературне Тернопілля»

18.04.13 11:09 0 896
Бібліотека-музей «Літературне Тернопілля» зібрала 15 квітня тернополян на відкриття виставки документів, книг, марок і листів, присвячених вихідцям нашого краю польського походження. Унікальні експонати упродовж життя збирає історик Сергій Ткачов. З нагоди святкування Дня заснування міста він вирішив поділитися цікавими фактами і знахідками із усіма бажаючими.

«Щороку ми відкриваємо нові імена тернополян, які зробили значний внесок в нашу історико-культурну спадщину. Ми знаходимо чимало цікавих фактів про заснування міста. На жаль, значна частина архіву із документами про життєдіяльність Тернополя була вивезена в інші міста України та поза її межі. доводиться по краплині збирати фактаж. 26 квітня ми плануємо провести наукову конференцію присвячену історії Тернополя, під час якої історики і краєзнавці поділяться новими знахідками», – зазначив заступник міського голови Леонід Бицюра.

Доктор історичних наук Сергій Ткачов наголосив на тому, що «Тернопілля – складний край. Справа в тому, що він складається із трьох регіонів – Галичини, Поділля і Волині, об’єднує культури трьох народів – українців, поляків і євреїв. В «Тернопільському енциклопедичному словнику» кожна п’ята стаття пов’язана із поляками, адже дуже багато діячів польської культури народилися саме в нашому краї».

Присутні дізналися багато цікавих фактів про діяльність одного із останніх енциклопедистів серед поляків Олександра Брюкнера, дослідника праслов’янської мови Францішека Славського, засновника Львівсько-Варшавської школи логіки і семантики Казімежа Айдукевича та інших. Саме вихідці з нашого краю стали авторами інженерних розробок канадської залізниці та мали причетність до побудови Веселкового мосту через Ніагарський водоспад.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині під час ...
Наступна новина: Керівник державного ...

КОМЕНТАРІ