Закарпатська область: пожежники закликають не випалювати сухотрав’я

Закарпатська область: пожежники закликають не випалювати сухотрав’я

18.04.13 16:36 0 1050
За минулу добу закарпатські рятувальники виїжджали на гасіння пожеж 9 разів. Горіли: житловий будинок, надвірна споруда, будівельний вагончик, проте, найбільше пожеж в області (6) сталося через неконтрольоване спалювання сухої трави та сміття.

Отож, з року в рік з потеплінням ця проблема тільки набирає обертів, створюючи незручності та небезпеку. До прикладу, 16 березня, через спалювання сухої трави в с. Вільхівка Іршавського району сталося загорання лісової підстилки, сухотрав’я та чагарників в лісовому масиві. Повідомлення про пожежу в оперативно-рятувальну службу Закарпаття надійшло о 16:15.

Як з’ясувалося, 25-річна місцева мешканка на відкритій території своєї присадибної ділянки спалювала сміття. Через сильні пориви вітру вогонь почав перекидатися на територію лісового масиву. Внаслідок пожежі було знищено лісову підстилку, суху траву та чагарники на площі 1,5 га. Також було пошкоджено 8 сухих дерев (5 дубів та 3 сосни). Орієнтовні збитки від пожежі становлять 3426,98 грн.

О 17:40 вогнеборці державної пожежно-рятувальної частини № 5 м. Іршава повністю ліквідували пожежу та врятували ліс від знищення.

Про загорання сухої трави на земельній ділянці, що межує з лісовим масивом у Рахові, повідомили в оперативно-рятувальну службу Закарпаття і 17 квітня о 13:34. Через непогашене вчасно сухотрав’я, вогонь почав перекидатися на опале листя місцевого лісофонду. До місця виклику негайно прибули бійці державної пожежно-рятувальної частини № 3, які разом з працівниками лісової охорони менше ніж за годину й приборкали стихію. Внаслідок пожежі вогнем було знищено лісову підстилку на узліссі площею до 0,05 га.

«З метою недопущення виникнення таких пожеж, Управління ДСНС України у Закарпатській області в черговий раз закликає всіх жителів області припинити випалювати минулорічну траву. Інколи для виникнення масштабної пожежі достатньо навіть непогашеного недопалка, недбало кинутого на узбіччя, адже швидкість поширення вогню (особливо, коли на вулиці суха й вітряна погода) надзвичайно висока, тому локалізувати його на відкритих територіях важко. Краянам варто замислитись наскільки небезпечним може стати розведене під час відпочинку на галявині багаття чи неконтрольоване спалювання сухої трави та сміття, особливо біля лісових масивів.

Небезпечно палити сухостій і на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, газо-, нафто-, етилено та продуктопроводи. Також дим від таких вогнищ може утворювати смог, який надовго зависає у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на автошляхах, що призводить до збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод. Окрім того, попадаючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини.

Щоправда пожежна безпека в лісах залежить і від ряду інших факторів, які, передусім, потребують вирішення з боку лісофондоутримувачів. Саме на їх долю і припадає досить відповідальна місія – забезпечення пожежної безпеки на території своїх угідь», - розповідає начальник Управління ДСНС України у Закарпатській області Мирослав Щербей.

Весна для лісових господарств дуже відповідальна пора – період, коли ще можна в лісі у протипожежному плані навести порядок. Зокрема, вирішити питання створення та поновлення мінералізованих смуг, протипожежних розривів, облаштування пожежних водоймищ та місць забору води пожежними автомобілями, доріг протипожежного призначення; належним чином проконтролювати за очищенням використаних територій лісокористувачами від залишків деревини, минулорічних горільників та сміття; створити запаси паливно-мастильних матеріалів для заправки автомототехніки, що буде залучатися при гасінні пожеж, забезпечити наявність первинних засобів пожежогасіння та інше.

«Отож, як бачимо, для того, щоб у наші лісові угіддя не навідувалася вогняна стихія, ще треба зробити дуже багато. Однак, очевидним залишається те, що одних зусиль лісофондоутримувачів й пожежників замало, передусім, обережними з вогнем у лісі й неподалік нього повинні бути самі люди, тоді вони зайвий раз не наражатимуть на небезпеку ні себе, ні оточуюче середовище», - наголосив Мирослав Щербей.

Управління ДСНС України у Закарпатській області звертається і до органів місцевого самоврядування, яким потрібно регулярно проводити просвітницьку роботу, та вживати дієвих заходів для недопущення спалювання сухостою. На жаль, далеко не всі люди обізнані з проблемами й шкодою від спалювання листя, бо звикли так робити все життя.

Закарпатські рятувальники переконані, що лише спільними зусиллями усіх зацікавлених служб і відомств, а також населення краю, область таки зуміє покласти край неконтрольованому випалюванню сухотрав’я та не допустити надзвичайних ситуацій упродовж весняно-літнього пожежонебезпечного періоду.

Управління ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ