Закарпатська область: пожежній безпеці туристично-готельного комплексу – особливу увагу

Закарпатська область: пожежній безпеці туристично-готельного комплексу – особливу увагу

18.04.13 10:27 0 1102
Останнім часом на території держави почастішали випадки пожеж в готелях, кафе, ресторанах та інших розважальних закладах з масовим перебуванням людей. До прикладу, масштабна пожежа, що виникла 5 березня в селі Мигово Вижницького району Чернівецької області. Внаслідок загорання було повністю знищено будівлю готелю «Карпатська зірка». Хоча, на щастя, обійшлося без травмованих та загиблих людей, однак, господар поніс значні матеріальні збитки. Площа даної пожежі склала 350 м. кв.

Пожежі є чи не найбільшою небезпекою для життя і здоров'я гостей і персоналу готелів, знищення їхніх статків, а також майна і споруд власників закладів та їхніх сусідів. З огляду на це, питання належного забезпечення пожежної безпеки у цих закладах повинно бути серед пріоритетних.

«Випадки недотримання господарями закладів туристично-рекреаційного комплексу правил пожежної безпеки, а подекуди й взагалі нехтування ними, є і на території Закарпаття. Приміром, окремі заклади туристичного спрямування, що розташовані на території полонини Драгобрат (Рахівський район), в населених пунктах Подобовець, Пилипець (Міжгірський район), с. Поляна (Свалявський район), с. Лумшори (Перечинський район) та ряд інших мають характер самовільної забудови та узаконені в судовому порядку. Подекуди такі собі «готелі» зареєстровані як приватне житло. А наслідок: власники цих садиб не несуть жодної відповідальності за життя та здоров’я відпочиваючих.

Приміром, у лютому місяці на території Перечинського району в с. Турички об’єктом пожежі став готельний комплекс (за фактом). На другому поверсі цієї будівлі розміщувалися готельні номери, а на першому – зал для вживання їжі з баром та кухнею. Про проведення комерційної діяльності свідчив і плакат, розміщений на вцілілій споруді дворогосподарства, з надписом про надання послуг з отримання сірководневих ванн. Однак, відповідно до декларації про готовність об’єкта до експлуатації, він є індивідуальним будинком та літньою кухнею з житловими кімнатами.

Саме в таких закладах відпочинку їхні господарі не дуже переймаються правилами пожежної безпеки, не замислюючись до яких наслідків може призвести така безпечність. Адже за недотриманням правил стоять не лише великі матеріальні збитки, а й подекуди людські життя», - коментує ситуацію заступник начальника управління з організації запобігання надзвичайним ситуаціям та заходів цивільного захисту У ДСНС України у Закарпатській області Андрій Сікора.

За правило, найчастіше готельно-туристичні комплекси горять через необережне поводження з вогнем, несправність електромереж і електрообладнання, несправність пічного опалення (камінів) та правил їх експлуатації, недотримання заходів пожежної безпеки при ремонтних й інших видах робіт. Інколи власники нехтують й страхуванням на випадок пожежі, гадаючи що раптом біда їх омине.

«З огляду на такий невтішний стан справ, Управління ДСНС України у Закарпатській області звертає увагу керівників об’єктів з масовим перебуванням людей на надійний і належний пожежний стан їхнього бізнесу. Для того, щоб люди могли безпечно відпочивати в готелях чи інших закладах туристично-рекреаційного комплексу, їм треба забезпечити всі умови, в тому числі й пожежну безпеку. Це утримання, у відповідності до вимог, шляхів евакуації, наявність первинних засобів пожежогасіння та засобів пожежної автоматики, справність електропроводки, облаштування пожежних вододжерел, систем блискавкозахисту тощо. У свою чергу, туристи повинні також звертати увагу на дотримання правил пожежної безпеки у вибраному ними готелі. Тоді відпочинок приноситиме радість і відчуття спокою, а головне буде безпечним», - підсумовує Андрій Сікора.

Управління ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Лондоні проведуть ...
Наступна новина: На Рівненщині внаслідок ...

КОМЕНТАРІ