На Львівщині "Шеврон" замовчує екологічні ризики видобутку сланцевого газу

На Львівщині "Шеврон" замовчує екологічні ризики видобутку сланцевого газу

19.04.13 13:23 0 759
17 квітня 2013 року у Львівській обласній раді відбувся семінар на тему: "Виробництво природного газу зі сланцевих порід у Львівській області", організований представниками компанії "Шеврон Україна". Під час обговорення представники газовидобувної компанії вчергове проігнорували запитання присутніх про екологічну безпеку видобутку сланцевого газу.

У семінарі взяли участь депутати обласної ради від ВО "Свобода", представники територіальних громад, члени наукової дорадчої ради щодо вивчення питання можливих екологічних наслідків під час видобутку сланцевого газу на території Львівської області.

Під час виступів депутати обласної ради наголошували на екологічних ризиках, пов'язаних із технологією розробки сланцевого газу на Олеській площі. Так, зокрема, член комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради свободівець Юрій Зірченко представив детальний аналіз складної тектоніки Олеської площі. Депутат акцентував увагу на звичайних і глибинних розломах різних напрямків та протяжностей, яких є безліч на території площі. Свободівець зазначив, що в такій ситуації використання гідророзриву може призвести до землетрусів. Також Юрій Зірченко зупинився на непрозорості тендерних процедур щодо укладення угод на розвідку та промислову розробку родовищ сланцевого газу та усунення місцевих громад від погодження висновків і дозволів на проведення геологорозвідувальних робіт. Націоналіст нагадав про шлакозвалища, де перебувають десятки мільйонів тонн хімічних відходів після видобування сірки, в Новому Роздолі та Яворові, затоплено десятки кілометрів підземних виробітків у Стебнику, загазованість у Бориславі. На завершення виступу Юрій Зірченко наголосив, що ухвала щодо видобування сланцевого газу – це саме той випадок, коли треба сім разів відміряти і один раз відрізати.

Секретар комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради свободівець Осип Магур у своїй доповіді зупинився на аналізі "засекреченої" угоди між урядом України та компанією "Шелл". "З інформації, яка просочилася у ЗМІ, випливає, що угоду підписано на 50 років, частка держави у видобутому газі – від 30 до 60 відсотків, а також те, що компанію звільнено від оподаткування та сплати всіх зборів до бюджетів різних рівнів", – зазначив Осип Магур. Також свободівець продемонстрував відео з Юзівської площі, де проводить видобуток компанія "Шелл". Учасники семінару побачили відкриті водойми, в яких зберігається "відпрацьована" вода з хімічними речовинами. З цих водосховищ вона витікає струмками та просочується в ґрунт. Наслідки такого видобування – неминуча екологічна катастрофа. Також Осип Магур зазначив, що угода не передбачає відшкодування збитків, завданих екології та здоров'ю людей, а це, на переконання депутата, недопустимо.

Член наукової дорадчої ради щодо вивчення питання можливих екологічних наслідків під час розробки сланцевого газу на території Львівської області, хімік-токсиколог Львівського національного медичного університету Зофія Кубрак акцентувала увагу присутніх на канцерогенній дії на людський організм етил-гліколів, ізопроналу, толуолу, фенолів, кислот та важких металів, які використовують як домішки при гідророзриві. А інший член наукової дорадчої ради Володимир Харкевич зупинився на аналізі ефективності Олеської площі. Він зазначив, що, згідно з підрахунками, калорійність сланцевого газу удвічі менша, ніж природного газу.

Більшість запитань, які присутні адресували представникам компанії "Шеврон Україна", що стосувалися розташування місць забору води та її утилізації після використання, а також подальшого використання відпрацьованої і хімічно забрудненої гірської породи, залишилися без відповіді. Також представники компанії "Шеврон Україна" відмовляються надати перелік хімічних речовин, які будуть використовувати як домішки для підсилення ефекту гідророзриву.

Ще один важливий аспект, який перешкоджає діалогу з інвестором – це приховування тексту угоди про розподіл продукції, яку уряд має подати на розгляд сесії Львівської обласної ради.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ