Позитивні зміни в діяльності податкової: платники отримують якісні послуги, бюджет – гроші

Позитивні зміни в діяльності податкової: платники отримують якісні послуги, бюджет – гроші

19.04.13 14:26 0 890
Реформування податкової системи, її лібералізація, послідовне запровадження в практику європейських стандартів обслуговування бізнесу зумовили забезпечення на Львівщині стабільного й ритмічного наповнення бюджетів усіх рівнів. Про це повідомив голова ДПС у Львівській області Віталій Пекарчук під час прес-конференції 18 квітня.

За його словами, впродовж І кварталу цього року в області сплачено 1 млрд. 667 млн. грн. податків, зборів та обов’язкових платежів, що контролюються податковою службою. Це на 13% більше від показника минулого року. Зокрема, до загального фонду Державного бюджету забезпечено збір податкових платежів у сумі 757 млн. грн., або на 18% більше. Планове завдання виконано на 100,8%. Надходження податкових платежів до місцевих бюджетів склали 904 млн. грн., приріст до І кварталу 2012 року – 9%, виконання прогнозного завдання Міністерства доходів і зборів – 106,5%.

Позитивні зміни в діяльності податкової служби помітні платникам податків, перш за все, завдяки запровадженню та інтенсивному розвитку електронних сервісів. Ефективність та оперативність адміністрування податків і платежів забезпечує система електронної податкової звітності. Суттєвим імпульсом для переходу бізнесу на її використання стало відкриття при органах ДПС відділів реєстрації користувачів Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДПС, які надають послуги на безоплатній основі. діє 5 таких відділів – у Львові, Дрогобичі, Самборі, Червонограді та Бродах. Послуги отримали більше 7 тис. клієнтів, в т.ч. 4,2 тис. фізичних осіб. З кожним місяцем спостерігається динамічний ріст кількості бажаючих. Цього року 52% податкових звітів (майже 750 тисяч документів) подано засобами телекомунікаційного зв’язку із використанням електронних цифрових ключів (95% звітності з ПДВ, 47% – з податку на прибуток, 29% – з єдиного податку, та 69% – з плати за землю). Найближчим часом буде створено Електронний кабінет платника податків, що дасть змогу не тільки подавати податкову звітність в он-лайн режимі, але й отримувати інформацію про стан розрахунків платника із бюджетом.

Не менш помітним покращенням для платників податків є функціонування ризикоорієнтованого моніторингу тіньової економіки, що дає можливість вивести з-під постійної уваги податківців сумлінний бізнес. Зокрема, відбір до проведення планових перевірок здійснюється виключно за визначеними критеріями ризиків. Це дозволило при зменшенні кількості перевірок (на 3 місяці 2013 року було заплановано перевірити 76 суб’єктів господарювання, на відповідний період 2012 року – 215 СГД) донарахувати 64,5 млн. грн. узгоджених податкових зобов’язань, що на 22,9 млн. грн. більше, ніж за відповідний період минулого року (41,6 млн. гривень).

Переваги ризикоорієнтованого підходу відчувають, зокрема, і платники ПДВ. Протягом січня-березня 29 із них отримали відшкодування 127 млн. грн. податку на додану вартість в автоматичному режимі (69% від заявлених сум). За І квартал минулого року в автоматичному режимі платникам було повернуто 43 млн. грн., тобто цього року відшкодована в такий спосіб сума зросла майже втричі.

Сприятливі умови створено також для розвитку малого та середнього бізнесу. Станом на 1 квітня на обліку в податкових органах області перебуває 121,8 тис. фізичних осіб – підприємців. Порівняно з початком року їх кількість збільшилася на 300. Із них спрощену систему оподаткування використовують майже 56 тисяч. Від початку року кількість платників єдиного податку збільшилася на 840. Фізичні особи – підприємці, які здійснюють діяльність на спрощеній системі оподаткування, використовують працю більш ніж 28 тис. найманих працівників, із заробітної плати яких за І квартал ними перераховано до бюджету 12,2 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб. Це на 1,8 млн. грн. більше відповідного періоду минулого року. За січень-березень фізичними особами – підприємцями до бюджету сплачено 64,1 млн. грн. єдиного податку, що в 2,6 рази перевищує надходження відповідного періоду 2012 року. Кількість платників єдиного податку – юридичних осіб у І кварталі зросла на 285 і становить 9914 СГД. Вони сплатили до місцевого бюджету 19,2 млн. грн. єдиного податку. У порівнянні до відповідного періоду минулого року надходження зросли на 9,3 млн. грн., або на 93%.

У той же час актуальною залишається робота підрозділів податкової міліції щодо протидії «тіньовому» бізнесу. Протягом січня-березня за матеріалами УПМ ДПС у Львівській області в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано 47 кримінальних правопорушень, в тому числі 37 тяжких та особливо тяжких. До суду скеровано провадження по 10 кримінальних правопорушеннях, за якими відшкодовано 6,5 млн. гривень.

За результатами перевірок підприємств, які скористалися послугами «конвертаційних центрів», донараховано 611,5 тис. грн., стягнуто 402,9 тис. грн., зареєстровано 9 кримінальних правопорушень за ст. 212 КК України.

УПМ ДПС у Львівській області проводиться активне відпрацювання СГД, які здійснюють діяльність із використанням електронних платіжних систем, в тому числі проведення торгівельних операцій в мережі Інтернет, а також СГД, що надають послуги з використанням ПТКС (програмно-технічного комплексу самообслуговування). З початку року в ЄРДР зареєстровано 2 кримінальні правопорушення у цій сфері за ст. 212 КК України. Встановлена сума збитків – 4,7 млн. грн., відшкодовано 500 тис. гривень.

У сфері державних закупівель зареєстровано 7 кримінальних проваджень. Сума встановлених збитків складає 19 млн. гривень.

З метою скорочення податкового боргу за участю УПМ ДПС у Львівській області мобілізовано до Державного бюджету 14,7 млн. гривень.

Про це повідомив медіа-центр ДПС у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільська область: ...
Наступна новина: Розслідування вбивства ...

КОМЕНТАРІ