На більшості річок України вже сформувалися максимальні рівні води.

На більшості річок України вже сформувалися максимальні рівні води.

19.04.13 16:49 0 780
Тепла суха погода, що встановилася нині, сприяє зменшенню інтенсивності водопілля. На більшості річок України його максимуми вже пройшли і загрози життєдіяльності населенню немає. Про це повідомив під час брифінгу директор Гідрометеорологічного центру.

«Вода продовжує прибувати на великих річках, таких як: Прип’ять, верхній Дніпро та уся Десна. Вони утворюють притік до Київського та каскаду інших водосховищ, проте тут є достатня ємність, щоб прийняти додаткові об’єми води», – підкреслив Микола Кульбіда.

За його словами, зараз найбільш інтенсивне зростання відбувається на Дніпрі у межах Росії. Ця хвиля поступово просувається на територію України. Поки що Київське водосховище, куди надходитиме основна вода, не відчуває цієї хвилі і перебуває у звичайному гідрологічному режимі. На Десні зростання рівнів менш активне – у середній течії воно становить 10-15 см на добу, а в нижній, перед впаданням у Дніпро – 5-10 см.

Станом на сформувався максимальний рівень весняного водопілля на р. Луга (притоці Західного Бугу), яка спричинювала певні ускладнення у Львівській та частково – Волинській області. В результаті тут відбулося затоплення заплавних територій без небезпечних наслідків.

Протягом останньої доби був перевищений критичний рівень на Десні біля м. Новгород-Сіверський і на р. Снов біля м. Щорс. Це спричинило часткові підтоплення та порушення автомобільного руху між сільськими населеними пунктами і перелив води через автодороги. Проте аналогічні явища спостерігаються в цих районах практично щороку.

Доволі висока водність утримується й на Дунаї. Протягом 18-21 квітня внаслідок водопілля та нагонних північно-східних вітрів у районі м. Вилкове буде зберігатися небезпечна відмітка затоплення понижених незаселених ділянок.

Водночас, спадають рівні води на правих притоках Прип’яті, на річках басейну Західного Бугу та на малих річках Київської і Житомирської областей. Тут, відповідно, продовжує зменшуватись і шар води на заплаві. Але небезпечні відмітки початкових підтоплень утримуються в басейні Прип’яті на території Волинської, Рівненської та частково Житомирської областей. Причому на Поліссі цей процес триватиме ще протягом двох тижнів, оскільки тут спад води проходить дуже повільно і довше утримуються небезпечні відмітки.

На 10-15 см щодоби зменшується перевищення загрозливих позначок у Тернопільській області та в Сокальському районі на Львівщині. Таким чином, уже на території Львівської області рівні води опустяться нижче небезпечних відміток.

Рівень води у Дніпрі біля Києва на 08:00 18 квітня становив 553 см над умовним нулем, що є відносно нормальним показником на даний весняний період.

«Таким чином, протягом найближчих діб на території України значного погіршення ситуації з водопіллям не очікується», – сказав Микола Кульбіда.

Державна служба України

з надзвичайних ситуацій.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ