На Тернопільщині спалювання рослинних залишків, сухої трави, очерету та сміття на відкритих територіях завдає шкоди довкіллю та несе безпосередню загрозу житловим будівлям і життю людей

На Тернопільщині спалювання рослинних залишків, сухої трави, очерету та сміття на відкритих територіях завдає шкоди довкіллю та несе безпосередню загрозу житловим будівлям і життю людей

19.04.13 08:57 0 920
З настанням теплої, сухої весняної погоди пожежно-рятувальні підрозділи області все частіше залучаються до ліквідації пожеж, що дедалі частіше виникають в екосистемах: внаслідок необережності при поводженні з вогнем, звичайної людської халатності чи необачності – горить суха трава, очерет, рослинні залишки, сміття на відкритих територіях. Це причиняє велику шкоду довкіллю та несе безпосередню загрозу житловим будівлям та життю людей.

Лише протягом минулої доби рятувальники залучались до ліквідації 4 подібних пожеж.

17 квітня о 16:56 у Тернополі на вулиці Текстильна на площі 1150 м.кв горіла суха трава. Причина виникнення пожежі та збитки встановлюються. Пожежу ліквідовано черговим караулом 3-ї державної пожежно-рятувальної частини.

17 квітня о 20:10 у селі Товсте Заліщицького району на вулиці Колійова виникла пожежа сухого очерету. Вогнем знищено 2 га очерету. Причина виникнення пожежі – необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Пожежу ліквідовано черговим караулом місцевої пожежної команди селища Товсте Заліщицького району.

17 квітня о 20:59 у місті Кременець на вулиці Джерельна виникла пожежа сухої трави на території кладовища. Внаслідок пожежі вогнем знищено 1,5 га сухої трави. Причина виникнення пожежі та збитки встановлюються. Пожежу ліквідовано черговим караулом 5-ї державної пожежно-рятувальної частини, врятовано 3 будівлі, всього матеріальних цінностей орієнтовно на суму 150 тисяч гривень.

17 квітня о 21:20 у Тернополі на вулиці Київська виникла пожежа сміття на відкритій території. Вогнем знищено 1 м.кв сміття. Причина виникнення пожежі та збитки встановлюються. Пожежу ліквідовано черговим караулом частини спеціальної пожежної техніки аварійно-рятувального загону спеціального призначення.

Шановні громадяни звертаємось до вас із закликом відмовитись від шкідливої звички підпалів сухої трави, листя та інших рослинних залишків! Кожен підпал завдає шкоди довкіллю, знищує живу природу і спричинює негативні наслідки.

Вогнем знищується не лише суха рослинність та її залишки, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. Руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах і допомагають рослинам засвоювати корисні речовини. Це призводить до погіршення якості ґрунтів і, як наслідок, до зниження урожайності.

Невинні на перший погляд спалювання можуть призвести до масштабних пожеж, загрожувати знищенням житлових будівель та життю людей. Вогняна стихія поглинає на своєму шляху все живе. Гинуть рослини, комахи, молодняк звірів та птахів. Регулярні підпали зменшують біорізноманітність та порушують природну рівновагу. Знищується унікальна заповідна рослинність.

Під час горіння листя та інших рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань. Часто до вогню потрапляє різне сміття, що істотно підсилює рівень забруднення повітря і збільшує шкоду для здоров’я.

Пам’ятайте, за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Відповідно до ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ст. 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом – караються штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки – караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Наступна новина: У США все ще не можуть ...

КОМЕНТАРІ