Тернопільщина активізує взаємодію з проектом "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду II"

Тернопільщина активізує взаємодію з проектом "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду II"

19.04.13 13:00 0 1065
Заступник голови ОДА Василь Гецько зустрівся з п.Джейсінгом Сахом - міжнародним менеджером проекту "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду II".

Метою проведення зустрічі було представлення прогресу співробітництва в галузі створення кооперативів в Тернопільській області, а також обговорення економічного розвитку сільських територій області у рамках проекту та перспективи створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Заступник голови облдержадміністрації Василь Гецько охарактеризував стан реалізації проекту та акцентував увагу присутніх на необхідності координації зусиль всіх структур, зацікавлених в успішній реалізації мікро проектів громад.

Підбиваючи підсумки зустрічі, Василь Гецько висловив впевненість, що реалізація проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду II» у 2013 році буде успішно завершена, а також знайде своє продовження у наступному програмному періоді.

Джейсінг Сах дав високу оцінку реалізації компонентів проекту в Тернопільській області і висловив сподівання на плідну подальшу співпрацю.

Довідково:

Відповіднодо угоди про партнерство між обласною державною адміністрацією, обласною радою та Програмою розвитку Організації об'єднаних націй від 4 липня 2011 року в області триває реалізація другої фази ПроектуЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

В першому напрямку беруть участь 9 районів, зокрема: Борщівський, Гусятинський, Зборівський, Козівський, Кременецький, Лановецький, Підволочиський, Підгаєцький і Шумський. У кожному із відібраних районів було визначено по 4 основних та 4 резервних місцевих рад (в Гусятинському районі – 5 основних). Таким чином, загальна кількість сільських, селищних та міських рад, в яких реалізуються мікропроектні пропозиції становить 37.

Типологія проектів громад має такий вигляд: 32 проекти з енергозбереження (школи, дитячі садки), 2 – охорона здоров’я (ФАПи) та по 1 – навколишнє середовище, водопостачання та вуличне освітлення.

Станом на 1 квітня 2013 року повністю завершені ремонтно-будівельні роботи на 31 об’єкту, з них 24 об’єкти вже передано на баланси.

Загальнийбюджет затверджених проектів становить майже 6,4 млн гривень, в тому числі: бюджет проекту 2,9 млн. гривень, місцеві бюджети – 2,74 млн гривень та кошти громад – 760 тис. гривень.

По другому напрямку щодо відтворення методології проекту в області відібрано 5 районів: Чортківський (4 проекти), Теребовлянський (4), Бучацький (4), Козівський (2) та Шумський (2), в яких планується реалізувати

16 мікропроектів. На даний час на 4 об’єктах повністю завершено ремонтно-будівельні роботи, на 8 об’єктах проводяться роботи та 4 проекти на стадії підготовки мікропроектних пропозицій.

Загальна вартість Проекту з відтворення методології складає 1093,0 тис. гривень, в тому числі, кошти ПРООН – 208,8 тис. гривень, кошти місцевого бюджету – 618,8 тис. гривень, кошти громад та спонсорів – 265,3 тис. гривень.

Крімтого, в області реалізовується економічний компонент Проекту (створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів). Визначено дві громади (з 4-х поданих заявок) для діяльності по економічному напрямку с.Кошляки Підволочиського району та с. Лосятин Кременецького району.

У визначених громадах проведено діалоги, установчі збори та вже зареєстровано сільськогосподарські кооперативи. Загальна вартість 1 проекту (СОК) становить близько 280 тис. гривень, в тому числі кошти ПРООН – 200 тис. гривень.

Щодо впровадження компоненту з інноваційного енергозбереження, то визначено 5 районів для впровадження даного напрямку, всього 6 проектів.

У Зборівському районі буде впроваджуватись 2 проекти в загальноосвітніх школах (заміна системи опалення на електрокомунікаційний обігрів та сонячний колектор).

У Козівському та Теребовлянському районах по 1 проекту – заміна системи опалення у загальноосвітніх школах на тверде паливо.

У Кременецькому та Бучацькому районах по 1 проекту – встановлення вуличного освітлення на сонячних батареях.

У 4 громадах проведено енергетичний аудит, у 2 громадах (вуличне освітлення) аудит не потрібно, виготовляється проектно-кошторисна документація.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові стартував ...
Наступна новина: На Закарпатті у Тересві ...

КОМЕНТАРІ