В Луцьку у міській раді говорили про заходи з  протидії захворюванню на туберкульоз

В Луцьку у міській раді говорили про заходи з протидії захворюванню на туберкульоз

20.04.13 20:08 0 993
Відбулося засідання міської координаційної ради з проблем ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу, наркоманії, з питань профілактики і протидії пияцтву, алкоголізму та тютюнокурінню.

У її роботі взяли участь головні лікарі комунальних закладів міста. мова йшла про заходи з протидії захворюванню на туберкульоз. Відкриваючи засідання, перший заступник міського голови Святослав Кравчук зазначив, що ситуація з туберкульозом у місті Луцьку покращилася. І відбулося це, в першу чергу, за рахунок серйозного відношення лікарів до цієї проблеми. За словами Святослава Євгеновича, умови перебування хворих у нашому тубдиспансері досить непогані, тут постійно відбуваються ремонтні роботи, реконструкції.

«Медики свою частину роботи роблять: вакцинація, лікування, надання інших медичних послуг хворим на туберкульоз. Все ж багато залежить від пацієнтів. Тож необхідно залучати громадськість до обговорення цієї соціальної проблеми», - вважає начальник управління охорони здоров’я міської ради Федір Кошель. Також він додав, що на частка добровільного обстеження на ВІЛ/СНІД у місті становить 10% - це дуже хороший результат. Тож є сподівання достукатися до свідомості людей – проходити профілактичні огляди у медичних закладах.

Микола Кирилюк – заступник генерального директора з диспансерної роботи територіального медичного протитуберкульозного об’єднання у доповіді про план заходів щодо реалізації в місті Луцьку Програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2012 – 2016 роках підтвердив слова Святослава Кравчука про зменшення кількості захворювань у нашому місці на цю соціальну недугу. «У 2011 році виявлено 46,1 хворих на 100 тис. чоловік, у 2012 – 44, 7. У порівнянні з іншими обласними центрами України, цей показник один з найнижчих, - зазначив Микола Кирилюк. Важливо, що й медичний заклад на 100% забезпечений препаратами для лікування хворих на туберкульоз. Завершується будівництво на 40 ліжок для хворих на мультирезистентний туберкульоз та імунологічної лабораторії, яка здійснюватиме експрес-визначення хвороби за 2 – 3 години.

Дуже важливою проблемою для нашого міста є відсутність вакцин туберкуліну та БЦЖ. Тож перший заступник міського голови Святослав Кравчук дав завдання підготувати листи в обласне управління охорони здоров’я, Міністерство охорони здоров’я України, до народних депутатів – волинян з проханням допомогти розв’язати ситуацію з протитуберкульозною вакцинацією, що склалася на державному рівні.

Члени координаційної ради, головні лікарі міських поліклінік Оксана Лєщинська, Лариса Духневич та Ігор Гнетньов говорили й про можливість примусового лікування хворих на відкриту форму туберкульозу, про застаріле рентгенівське обладнання у лікарняних закладах (за словами Лариси Духневич, рентгенівське обладнання у лікарні 1976 року випуску) та інші проблеми, з якими стикаються лікарі та пацієнти медичних закладів.

Член координаційної ради, директор департаменту соціальної політики Лариса Боярин говорила про ефективність соціальної реклами з питань профілактики туберкульозу: виготовлення телевізійного ролика, який, наприклад, можна було б транслювати на інформаційному екрані у департаменті, соціальних плакатів, листівок тощо.

Святослав Кравчук, завершуючи зібрання, акцентував, що, в першу чергу, необхідно активізувати серйозну роботу з проведення профоглядів, щоб не допустити або вчасно виявити ту чи іншу хворобу. Налагодити роботу як з державними підприємствами, так і з приватними бізнесовими структурами. Хоча в останніх, за його словами, працівники зацікавлені проходити профогляди, адже висока заробітна плата стимулює бути здоровим. Тож необхідно йти в центр зайнятості населення, у кризові сім’ї, говорити про необхідність профогляду під час батьківських зборів у навчальних закладах та інших установах, здійснювати інші заходи. Також Святослав Євгенович запропонував організувати та провести круглий стіл з цієї тематики, запросивши до участі у ньому лікарів, громадських діячів та жителів міста.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині на вулиці ...
Наступна новина: Львівщина: у квітні ...

КОМЕНТАРІ