Івано-Франківщина: майстер-клас – «Лемківська писанка»

Івано-Франківщина: майстер-клас – «Лемківська писанка»

20.04.13 12:47 0 1041
Днями в рамках циклу „Зустрічаємо Великдень” працівники відділу літератури з мистецтва обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка організували майстер-клас з виготовлення писанок, який провели сестри-писанкарки Анна Кирпан та Софія Савчук.

Представила майстринь завідувач відділу літератури з мистецтва Галина Пристай та зазначила, що мета проведення майстер-класу – разом з книгою популяризувати народне декоративно-прикладне мистецтво серед читачів бібліотеки, навчати зберігати та відновлювати духовні традиції.

У період Великого Посту християни не лише очищують свої душі, а й готуються до світлого свята Христового Воскресіння, розписуючипасхальні прикраси – писанки.

Бажаючих оволодіти технікою писанкарства виявилося чимало – це журналісти, читачі бібліотеки та діти-сироти.

Під час майстер-класу Анна Кирпан ознайомила присутніх з правилами виготовлення писанок.

„Лемківська писанка своєрідна. Найпоширеніший елемент композиції малюнка – сонце, а ще – квіти-ружі.Здавна розпис писанок є обов’язковою традицією для лемків. Розписували писанки переважно дівчата й жінки. Сідати до розписування треба з чистими помислами й гарним настроєм, інакше писанки можуть і не вдатися”,–розповіли майстрині.

Перейшовши до практики,учасники майстер-класу захопилися виготовленням писанок. Інструментом для написаннястала шпилька, що за формою нагадує маленький цвяшок. Гострий кінець, встромлений в дерев'яну паличку, вмочувався в розплавлений в металевій посудинці віск. Розписані яйця фарбували у червоний, вишневий, жовтий, оранжевий, зелений, салатовий, синій, блакитний кольори.

Під час майстер-класу в літературно-мистецькій вітальні панувала добра, тепла та приємна аура. Тому виготовлені писанки, витворені уявою учасників, вийшли оригінальними, різноманітними, неповторними.

Присутні подякували за організацію майстер-класу, а також за можливість ознайомитися з виданнями, представленими на книжково-ілюстративній виставці „Стежка, що веде до Бога”.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Буковинській ...
Наступна новина: На Тернопільщині на Дністрі ...

КОМЕНТАРІ