Івано-Франківщина: вітаємо!  Районна газета Косівщини  «Гуцульський край» повернула собі законних засновників

Івано-Франківщина: вітаємо! Районна газета Косівщини «Гуцульський край» повернула собі законних засновників

20.04.13 16:08 0 1102
18 квітня на сесії Косівської районної ради розглянули питання щодо засновників районної газети і більшістю голосів схвалили рішення: засновниками газети «Гуцульський край» є Косівська районна рада, райдержадміністрація і трудовий колектив редакції.

Як зазначає редактор газети Лідія Безпалова, «справедливість восторжествувала. Нарешті колектив редакції газети, який вкладає свою інтелектуальну працю, став офіційно причетним до своєї ж газети, як і районна державна адміністрація».

Свого часу з чиєїсь «неправової подачі» і трудовий колектив редакції, і районна державна адміністрація «випали» зі співзасновників районного часопису. Відповідно до Свідоцтва про державну реєстрацію від 27 березня 1998 року й тодішнього Статуту редакції газета «Гуцульський край» мала трьох засновників – Косівську районну раду, райдержадміністрацію і трудовий колектив редакції. 12 січня 2012 року районна рада затвердила новий Статут редакції «Гуцульського краю», відповідно до якого «засновником видання є Косівська районна рада». Де поділись інші два засновники, трудовий колектив редакції та районна державна адміністрація, які жодних документів про відмову їх від засновництва газети не подавали, - питання було риторичним.

Саме воно постало на порядку денному виїзного секретаріату обласної організації Національної спілки журналістів України, який відбувся в Косові в травні минулого року за участю голови і заступника голови районної ради Андрія Клуба та Дмитра Бойчука, голови райдержадміністрації Ярослава Шинкарука, керівників фракцій районної ради, працівників редакції та членів редакційної колегії газети «Гуцульський край». Тоді голова райради Андрій Клуб запевнив: питання щодо повернення трудового колективу редакції і райдержадміністрації в склад засновників районної газети буде винесене на розгляд чергової сесії районної ради і «буде врегульоване згідно з чинним законодавством».

Час минав, а жодної реакції з боку депутатського корпусу районної ради не було. Тому обласна Спілка журналістів на початку лютого поточного року знову повернулася до цього питання. Тепер - на виїзному пленумі, який схвалив відповідне звернення до Косівської районної ради. За кваліфікованим роз’ясненням звернулись і до головного управління юстиції в області. Його відповідь однозначна: засновниками газети «Гуцульський край» є Косівська районна рада, райдержадміністрація і трудовий колектив редакції; свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації, серія ІФ № 379 від 27. 03. 1998. «Одночасно повідомляємо, – зазначено у відповіді, – що документи на перереєстрацію друкованого засобу масової інформації у зв’язку зі зміною засновників (співзасновників) до Головного управління юстиції в Івано-Франківській області станом на 12 квітня 2013 року не надходили».

В обласній Спілці журналістів сподіваються, що на наступній сесії Косівська районна рада також відмінить своє рішення про створення так званої Редакційної колегії газети «Гуцульський край», в яку чомусь входять не журналісти, а політики, представники депутатських фракцій районної ради… Адже ця колегія, переконані юристи з НСЖУ, створена незаконно, через що в теперішньому складі не має права на функціонування, оскільки вона, по суті, виконує роль цензора (Закон «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», ст. 2).

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Моурінью погодив деталі ...
Наступна новина: Перші велопарковки ...

КОМЕНТАРІ