Львівщина: у квітні відбудеться Європейський тиждень імунізації «Захистіть свій світ – вакцинуйтеся»

Львівщина: у квітні відбудеться Європейський тиждень імунізації «Захистіть свій світ – вакцинуйтеся»

20.04.13 20:34 0 830
В Україні, за ініціативи ВООЗ, щорічно, починаючи з 2005 року, проводиться Європейський тиждень імунізації. Цьогоріч захід запланований на 20-27 квітня.

За інформацією головного позаштатного епідеміолога Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Наталії Тімко, інфекційні хвороби залишаються однією з основних причин інвалідності та смертності населення в усьому світі. За даними ВООЗ, 24,7% летальних випадків у дорослих зумовлені інфекційними хворобами та їх наслідками, а у дітей – 63%.

Поширення інформації про важливість вакцинопрофілактики є надзвичайно важливою. Зокрема, фахівці Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні підготували та видали пам’ятку з імунізації, яка видається кожному пацієнтові.

Мета акції – підвищення рівня охоплення вакцинацією через досягнення більш глибокого розуміння того, що кожна людина потребує захисту від хвороб, керованих за допомогою вакцин, та має на це право; підвищення рівня інформованості населення; покращення комунікації та пропаганди імунізації.

ВООЗ рекомендує здійснювати щеплення не менше 95% дітей (100% охоплення не може бути через протипоказання з різних причин) – це  попереджає розповсюдження захворювань.

Зазначимо, планова імунізація проти таких захворювань як поліомієліт, правець, дифтерія та кашлюк щорічно рятує життя приблизно 3 мільйонів осіб в усьому світі. Окрім того, вона позбавляє мільйони людей від страждань, пов’язаних із тяжкими хворобами та інвалідністю.

Зважаючи на досягнення світового співтовариства у ліквідації багатьох інфекційних захворювань, з впевненістю можна стверджувати, що майбутнє в боротьбі з інфекційними захворюваннями належить вакцинопрофілактиці.

Також імунізація вважається одним із найбільш ефективних та економічно доцільних серед заходів медичного втручання в епідемічний процес, які існують на теперішній час. У зв’язку із різким зниженням розповсюдженості захворювань, які попереджаються за допомогою вакцин, та спалахів цих захворювань, за останні роки багато інфекційних захворювань відійшли в минуле. В Україні, відповідно до Національного календаря щеплень, який діє згідно з наказом № 595 МОЗ України від 16.09.2011 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів», обов’язкова вакцинація від 10 інфекційних хвороб: дифтерії, правця, кашлюку, кору, паротиту, поліомієліту, туберкульозу, гепатиту В, краснухи та гемофільної інфекції.

Довідка: 

Імунізація – це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційних хвороб, зазвичай, шляхом введення вакцини. Вакцини стимулюють власну імунну систему організму до захисту людини від відповідної інфекції або хвороби. 

Імунізація щорічно запобігає від 2 до 3 мільйонів випадків смерті в усіх вікових групах від дифтерії, правця, кашлюку, кору, свинки і краснухи. 

За оцінками ВООЗ в 2010 році 109 мільйонів дітей у віці до одного року було вакциновано трьома дозами вакцини проти дифтерії, правця та кашлюку. 

У 2010 році близько 19,3 мільйона дітей грудного віку не отримали основну вакцину проти дифтерії, правця та кашлюку. Майже 70% цих дітей живуть в Афганістані, Демократичній Республіці Конго, Індії, Індонезії, Іраку, Нігерії, Пакистані, Уганді, Ефіопії та Південній Африці. 

У 2008 році від хвороб, яким можна запобігти за допомогою вакцин, померло близько 1,7 мільйона дітей у віці до п`яти років. 

Завдяки зусиллям з ліквідації поліомієліту здатність ходити не втратили більше 7 мільйонів чоловік, які в іншому випадку були б паралізовані, а захворюваність на поліомієліт знизилася на 99,8%. Завершення ліквідації поліомієліту дозволить заощадити до 2035 року близько 50 мільярдів доларів США, переважно в країнах, що розвиваються.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку у міській раді ...
Наступна новина: Віктор Шемчук презентував ...

КОМЕНТАРІ