Житомирщина: «Актуальні питання судової і соціальної психіатрії XXI століття»

Житомирщина: «Актуальні питання судової і соціальної психіатрії XXI століття»

20.04.13 14:11 0 870
18-19 квітня в Житомирі проходить науково-практична конференція з міжнародною участю «Актуальні питання судової і соціальної психіатрії XXI століття». В роботі конференції беруть участь директор Українського НДІ соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України, головний позаштатний спеціаліст за фахом «Психіатрія» МОЗ України Ірина Пінчук, представник помічника уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ірина Сергієнко, Президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман, заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Валентина Грищук, головний лікар Житомирської обласної психіатричної лікарні № 1 Олександр Гусак, а також делегація колег з Німеччини.

Мета конференції - визначення шляхів удосконалення та покращення діяльності психіатричної служби, зокрема судової психіатрії.

Окрім покращення фінансування та оснащення запорукою прогресу в охороні здоров’я є забезпечення системи надання своєчасної і адекватної медичної допомоги тим, хто найбільше її потребує. Національною програмою дій в цьому напрямку передбачено низку заходів, спрямованих насамперед на формування ефективної системи контролю та управління якістю медичної допомоги; проведення раціональної фармацевтичної політики; удосконалення роботи з кадрами; запровадження інноваційних тенденцій та підвищення ефективності використання наукового потенціалу.

Наразі в області розроблено проведення низку заходів щодо поліпшення якості психіатричної допомоги на сучасному рівні. Ведеться постійна робота щодо їх реалізації.

Спостерігається тенденція зростання відсотка психічно хворих як в Європі, так і в Україні. На передній план виходять проблеми: депресії, суїциди, складність реабілітації психічнохворих, проблеми розладів спектру аутизму у дітей. Надзвичайно актуальними наразі є питання судово-психіатричної експертизи.

Починаючи з 2001 року в області впроваджено низку програм з міжнародною участю, зокрема: «Мультидисциплінарний підхід до профілактики, лікування та реабілітації дітей з психічними захворюваннями»; проект з питань надання психіатричної допомоги особам, що схильні до асоціальних дій, шляхом укладання договорів про обов’язкове амбулаторне лікування; програма арттерапії спільно з фондом «Касталія»; підготовка медичних сестер соціальної допомоги на базі Житомирського інституту медсестринства; проект «Захист прав та забезпечення рівного доступу до права захисту для людей з проблемами психічного здоров’я»; проект «Вивчення процедури встановлення групи інвалідності особам з психічними розладами, які досягли 18-річного віку» спільно з громадською організацією родичів психічно-хворих «Підтримка».

Департамент охорони здоров’я покладає надію на те, що, завдяки злагодженим діям медичної спільноти та керівництва області невдовзі вдасться суттєво покращити якість надання психіатричної допомоги населенню Житомирської області.

Організатори конференції сподіваються на те, що плідна робота її учасників сприятиме покращенню ділових і дружніх відносин між психіатрами, наркологами, психотерапевтами і психологами України та їхніми закордонними колегами, а наукові повідомлення і дискусії допоможуть подальшому удосконаленню психіатричної, психотерапевтичної та наркологічної допомоги населенню України.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Івано-Франківщина: за ...
Наступна новина: Гран Прі Бахрейну. На ...

КОМЕНТАРІ