У Красному Саду Горохівського району вшанували пам'ять жертв Волинської трагедії

У Красному Саду Горохівського району вшанували пам'ять жертв Волинської трагедії

21.04.13 10:47 0 925
Згідно даних державного архіву Волинської області, 19 квітня 1943 р. заручившись підтримкою гітлерівських окупантів, загони Армії Крайової та польських колоністів з Андріївки та Марусі, у Великодній понеділок рано-вранці оточили Красний Сад, сонних жителів підіймали з постелі, виводили в клуні, ложили ниць і розстрілювали із автоматів, незважаючи ні на дітей, ні на стариків. Живими після кривавого побоїща лишилося всього п’ятеро осіб: Новосад Ольга та її син Ярослав, Казик Галина, Галій Василь та Лариса. Сто три жителі Красного Саду загинули від рук карателів. Наступного дня у вівторок все майно і худобу було вивезено на фільварки в Угринів та Андріївку. В середу всі будинки було підпалено і колонія згоріла разом з розстріляними жителями.

Після війни останки загиблих жителів було перезахоронено у Братську могилу, а 19 квітня 2012 року на кладовищі с. Красний Сад (на могилі вбитих його мешканців) відбулося відкриття пам’ятника за участю голови облдержадміністрації Бориса Клімчука, керівників єпархій УПЦ митрополита Ніфонта, УПЦ-КП митрополита Михаїла, РКЦ єпископа Маркіяна Трофимяка, свідків тієї страшної трагедії Вітюк Галини Михайлівни, Степанюк Віри Онуфріївни та громадськості. А на місці, де, власне, відбувались вбивства і катування українців Красного Саду, теж встановлено пам’ятник.

для пошанування пам’яті жертв Волинської трагедії на кладовищі у селі Красний Сад духовенство відслужило поминальну панахиду. За участі громадськості, свідків тих подій, представників обласної та районної влади відбувся скорботний мітинг і покладення квітів до стелли загиблих жертв Красного Саду та пам’ятного знаку в с. Маруся.

Захід відбувся у рамках відзначення 70-х роковин Волинської трагедії, що проходять під гаслом «Через порозуміння - до примирення».

 

 

 
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Рівненщині власники ...
Наступна новина: Луцьк: відбулася акція з ...

КОМЕНТАРІ