На Житомирщині відбулося нагородження лауреатів премії ім. І. Огієнка у 2013 році

На Житомирщині відбулося нагородження лауреатів премії ім. І. Огієнка у 2013 році

21.04.13 11:35 0 797
У стінах Житомирського державного університету ім. І. Франка 19 квітня відбулася урочиста церемонія вручення Всеукраїнської премії імені Івана Огієнка у 2013 році. У минулому році, коли святкувалося 130-річчя митрополита Іларіона, премія імені Огієнка вийшла на всеукраїнський рівень, і 10 травня 2012 року відбулося оголошення лауреатів премії імені Івана Огієнка в Києві в Українському домі. Але у 2013 році за традицією Огієнківську премію вручають саме на Житомирщині – батьківщині Івана Огієнка.

Участь в церемонії вручення взяли голова обласної ради Йосип Запаловський, заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих та начальник управління культури облдержадміністрації Юрій Градовський, а також голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Павло Мовчан, професор, доктор філологічних наук, завідувач кафедри видавничої справи та мережних видань Київського національного університету культури і мистецтв, перший лауреат Огієнківської премії Микола Тимошик.

«Це велика честь вручати лауреатам премію Івана Огієнка, адже до цього видатного земляка у кожного свій шлях, для кожного він відкриває багато важливих речей. Іван Огієнко говорить нам про окремість української нації, про сусідні нації, про геніїв українського народу. Це премія, яка повинна підвищити свій статус і, можливо, скоро вона стане Міжнародною премією, зважаючи на постать Івана Огієнка. Маємо сподівання, що вручатися вона буде завжди на житомирській землі», - сказав у вітальному слові заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих.

Лауреатами Огієнківської премії у 2013 році стали: в галузі літератури – дитяча письменниця, член Національної Спілки письменників України Марія Павленко (м. Житомир) та поет, прозаїк, кінодраматург, заслужений працівник культури України, головний редактор дитячого журналу «Наша хатка» Володимир Рабенчук (м. Вінниця); у галузі освіти – головний редактор газети «Літературна Україна» Сергій Козак (м. Київ); у галузі науки – заслужений діяч науки України, доктор філософських наук, заступник директора – керівник відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. С. Г. Сковороди Національної академії наук України Анатолій Колодний (м. Київ); у галузі громадської, політичної та духовної діяльності – доцент кафедри видавничої справи і редагування інституту журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, голова Київського обласного об’єднання «Просвіта», директор видавничого центру «Просвіта» Василь Клічак; у галузі мистецтва – композитор, член Національної Спілки композиторів України, викладач кафедри композиції Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського Олександр Яковчук (м. Київ).

Довідково: Премія Огієнка присуджується за заслуги в розвитку національної духовної культури, утвердження української державності, міжнаціональної та міжконфесійної злагоди в номінаціях: «Література», «Мистецтво», «Освіта», «Наука», «Громадська, політична та духовна діяльність».

Огієнківська премія заснована Всеукраїнським товариством Івана Огієнка, Житомирською обласною державною адміністрацією та обласною радою, Національною спілкою письменників України, фондом сприяння розвитку мистецтв, Всеукраїнським товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка. Почали вручати премію з 1995 року, а за 15 років лауреатами премії стали 110 діячів у галузі літератури, культури, мистецтва та науки.

Огієнківська премія заснована для увічнення пам’яті вченого-мовознавця, письменника, перекладача, державного і церковного діяча, уродженця міста Брусилів Житомирської області Івана Огієнка – митрополита Іларіона. Щорічно премією відзначають кращих діячів у сфері розвитку духовності, культури, міжнаціональної та міжконфесійної злагоди.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ