ЄС: Сербія і Косово досягли домовленості про нормалізацію

ЄС: Сербія і Косово досягли домовленості про нормалізацію

21.04.13 09:40 0 902
Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон повідомила, що переговори між Сербією і Косовом завершилися досягненням угоди про нормалізацію відносин, яку парафували обидві сторони. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Виступаючи після цих переговорів у Брюсселі, Аштон привітала обидві сторони за «відвагу».

Подробиці домовленості на цей час іще не відомі.

Тривалі переговори, що досі без проривів відбувалися за посередництва Європейського союзу, мали на меті нормалізувати відносини між Сербією і Косовом і, зокрема, визначити статус чисельної сербської меншини в Косові.

Як вважають, досягнена угода відкриє Сербії шлях до початку переговорів про її вступ до Євросоюзу.

Європейський союз заявляв, що Сербія і Косово мали досягти цієї домовленості до початку наступного тижня, коли поступ у налагодженні відносин між ними мають розглянути в ЄС.

Євросоюз наголошував, що його рішення, чи починати з Сербією переговори про її вступ, залежатиме саме від цього поступу.

Сербія, про незалежність від якої Косово односторонньо заявило ще 2008 року, не визнає цієї самопроголошеної незалежності і далі офіційно вважає Косово і Метохію автономним краєм у своєму складі. Найбільшу проблему складає становище сербів за національністю, які компактно живуть на півночі Косова і не визнають косовських державних інституцій.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: "Українські отамани" – у ...
Наступна новина: Кубок Федерації. Україна - ...

КОМЕНТАРІ