У Луцьку відбулась презентація унікальної в Україні книги «Страсті Христові»

У Луцьку відбулась презентація унікальної в Україні книги «Страсті Христові»

23.04.13 17:54 0 1007
Вперше у Луцьку – оригінальна за задумом і художнім виконанням кована книга «Страсті Христові», яка претендує на представлення у Книзі рекордів України, була презентована у Музеї волинської ікони.

Постійно фоліант зберігається у Львові в Українській академії друкарства, а з 2012 року подорожує з презентаціями по містах України з ідеєю національної єдності. унікальний витвір мистецтва перебуває у нашому місті.

На презентацію проекту завітали секретар міської ради Григорій Пустовіт, ректор Волинської духовної семінарії, протоієрей Рустик Капауз.

Художній витвір представляли львівський митець, випускник Української академії друкарства Роман Андрійовський та кандидат історичних наук, мистецтвознавець, доцент кафедри книжкової графіки та дизайну друкованої продукції Української академії друкарства Світлана Зінченко.

Книга – це дипломна робота автора на здобуття ступеня «Магістра образотворчих мистецтв» і спільний проект з кафедрою графіки та дизайну друкованої продукції Української академії друкарства.

Створена книга у вигляді кодексу. У її сюжет покладено Хресну дорогу Ісуса Христа на Голгофу, яка проілюстрована сімома із чотирнадцяти стацій (зупинок). Кожна із сторінок зображує стацію Хресної дороги та супроводжується на звороті текстом у металі. Сторінки книги, накладаючись одна на одну, відтворюють картину страстей Божого Сина.

За словами автора Романа Андрійовського, робота над книгою тривала близько року (з перервами). Спочатку сторінки робили з пластиліну, потім переносили на прозоре скло і лише потім «перетворювали» на вічний метал. При створенні книги були використані латунь, мідь, сталь, різні сплави. Книга складається з литих і кованих частин, її вага сягає близько 50 кілограмів.

Музей волинської ікони оригінально представив проект, презентуючи для відвідувачів роздруковані окремі сторінки книги, аби ті змогли детально ознайомитись із її художніми елементами.

Висловив слова вдячності автору та благословення від митрополита Луцького та Волинського Ніфонта й ректор Волинської духовної семінарії, протоієрей Рустик Капауз. Він відзначив, що це незвичайний спосіб вираження проповіді Христа. «З мистецької точки зору, це звичайно шедевр. Адже автор у своєму витворі зважився виразити ті сакральні істини християнства», - зазначив Рустик Капауз й виразив сподівання, що цей витвір не останній у творчості автора в цьому напрямі.

Секретар міської ради Григорій Пустовіт передав вітання від міського голови Миколи Романюка й також виразив щире захоплення унікальною книгою та талантом автора. «Книга поєднала у собі, здавалося б непоєднувані речі: метал та духовність. Й це здійснено настільки оригінально, з душею, що цим неможливо не пишатись», - поділився враженнями Григорій Пустовіт. «Для нашого міста велика честь презентувати цей витвір духовного мистецтва. Такі події перетворюють Луцьк у духовний центр України, притягуючи до духовності й гостей нашого міста»», - резюмував він.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Біліч може очолити ...
Наступна новина: За вихідні на території ...

КОМЕНТАРІ