Громадськість Львівщини та Волині вимагає від влади реакції на антиукраїнські заяви польських політиків

Громадськість Львівщини та Волині вимагає від влади реакції на антиукраїнські заяви польських політиків

23.04.13 10:52 0 787
У Львівській обласній раді відбувся круглий стіл "Українсько-польські відносини 30–40-х років ХХ століття та річниця Волинських подій", у якому взяли участь народні депутати від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олег Панькевич та Анатолій Вітів, голова Львівської обласної ради свободівець Петро Колодій, секретар Львівської міської ради Василь Павлюк, депутати місцевих рад, історики та представники громадських організацій.

Цього року минає 70 років з часу Волинських подій, коли загинули тисячі мирних людей. Зовсім недавно стало відомо, що в Сеймі Польщі зареєстровано проект ухвали про визнання ОУН та УПА "злочинними організаціями, які вчинили геноцид польського населення" так званих "Східних Кресів" 1939–1947 р. Саме таке трактування з боку польських політиків спонукало Львівську обласну раду до проведення круглого столу.

Виступаючи на зібранні, Анатолій Вітів зазначив: поляки повинні усвідомити, що територія Волині та Галичини це не "східні креси" Польщі, це – етнічна територія України, на яку Польща прийшла як окупант. "Ми не приходили як загарбники на землю Польщі – це вони прийшли на нашу територію і хотіли запровадити свої порядки, – наголосив народний депутат. – 1943 рік – це вершина протистояння. У 70-ті роковини Волинської трагедії мав би тривати процес примирення, натомість відбувається нагнітання протистояння. Для нас важливо подивитися на ті події українськими очима і виробити українську позицію. І цю позицію – позицію громадськості Волині і Галичини – ми повинні донести до державних діячів".

Олег Панькевич наголосив, що в Україні відсутня державна політика щодо цієї болючої теми, водночас в українському суспільстві й досі не відбувається широкої громадської дискусії з приводу тих подій. "Ми мусимо заповнити цю прогалину ще й з огляду на антиукраїнські виступи, які лунають з польського боку", – зазначив народний депутат-свободівець. Він також підкреслив: українці мають вирішити, які заяви ухвалювати у відповідь на образливі виступи протилежної сторони – чи такі самі, як у Польщі, чи інші – такі, які засвідчили би, хто є насправді народом цивілізованим і європейським.

"Тема ОУН–УПА начебто стає певною перешкодою для нашої європейської інтеграції – мовляв, не можна з Бандерою, з УПА в Європу. Десять років тому відомий історик, моральний авторитет Ярослав Дашкевич своїми статтями реагував на схожі провокації. Він писав: "Криваві події 1939–1944 років відбувалися на українській етнічній території, на якій поляки (влада колонізаторів) були в статусі окупантів. Боротися із загарбниками та гнобителями-окупантами – це обов'язок народу. З вибухом радянсько-німецької війни Волинь опинилися під потрійною окупацією, при якій всі ворожі сили об'єдналися на антиукраїнські платформі, а УПА стало на захист українського населення". Також Дашкевич писав: " на політичній сцені з'явилися ті самі актори, що були в 40-х роках. Польща доведена маніпуляторами історії до стану справжньої антиукраїнської істерії... Як має звучати формула вибачення: вибачте нам, що ми повстали, бо не хотіли бути у вашому ярмі? Жодне з національно-визвольних повстань проти окупантів і колонізаторів не закінчувалося проханням вибачити".

Олег Панькевич наголосив, що дуже важлива позиція громадських організацій, науковців, органів місцевого самоврядування, яку народні депутати озвучуватимуть у Верховній Раді.

Планується, що учасники круглого столу сформулюють проект звернення до центральних органів влади, яке депутати ухвалять на наступній сесії Львівської обласної ради.

Василь Павлюк у свою чергу закликав органи місцевого самоврядування – міські, селищні, сільські ради ухвалити свої заяви щодо подій 70-річної давності на Волині.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 23.04 презентація книги ...
Наступна новина: В Тернополі орієнтовний ...

КОМЕНТАРІ