Львівщина: горить суха трава!

Львівщина: горить суха трава!

24.04.13 17:34 0 948
Висока температура навколишнього середовища посприяла активізації ведення господарський робіт та проведення львів’янами свого дозвілля на природі. У зв’язку з цим кожного дня до Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області надходять повідомлення про пожежі у екосистемах. Людський фактор, як головний чинник виникнення пожеж, залишається часто некерованим. Це призвело до того, що з початку року виникло 175 пожеж в екосистемах. Площа пожеж склала понад 300 тис. м². Причиною виникнення всіх пожеж є необережне поводження з вогнем.

Вогнем знищується не лише суха рослинність та її залишки, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. Руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах і допомагають рослинам засвоювати корисні речовини. Це призводить до погіршення якості ґрунтів і, як наслідок, до зниження урожайності.

Невинні на перший погляд спалювання можуть призвести до масштабних пожеж, загрожувати знищенням житлових будівель та життю людей. Вогняна стихія поглинає на своєму шляху все живе. Гинуть рослини, комахи, молодняк звірів та птахів. Регулярні підпали зменшують біорізноманітність та порушують природну рівновагу. Знищується унікальна заповідна рослинність.

Під час горіння листя та інших рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань. Часто до вогню потрапляє різне сміття, що істотно підсилює рівень забруднення повітря і збільшує шкоду для здоров’я.

Нагадаємо також про відповідальність за вчинення шкоди довкіллю. У Кримінальному кодексі визначена окрема стаття, яка безпосередньо стосується підпалів об’єктів рослинництва. За статтею 245 КК, за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення, вогнем чи іншим загально небезпечним способом – караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5100 до 8500 грн.) або обмеженням волі на термін від 2-х до 5-ти років. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на термін від 5-ти до 10-ти років.

Будьте обережними у поводжені з вогнем, після відпочинку не залишайте непогашеним багаття. Дбайте про збереження навколишнього середовища та про власну безпеку.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Палкін стверджує, що ...
Наступна новина: На Волині виявлено більше ...

КОМЕНТАРІ