У Житомирі стартує фестиваль інтерактивних театрів «Об’єктивНА реальність»

У Житомирі стартує фестиваль інтерактивних театрів «Об’єктивНА реальність»

24.04.13 09:46 0 996
Привернення уваги людей до гострих проблем у суспільстві завжди найкраще вдається завдяки мистецтву. Саме з такою метою 24 квітня у Житомирі стартує обласний фестиваль інтерактивних театрів «Об’єктивНА реальність». А для того, аби ознайомити житомирян із метою та особливостями проведення такого заходу, організаційний комітет фестивалю 22 квітня в одній із навчальних аудиторій Житомирського державного університету імені Івана Франка провів прес-конференцію.

Метою фестивалю є згуртування та укріплення зв’язків між молоддю Житомирщини, реалізація творчого потенціалу житомирських студентів, а також привернення уваги громадськості до актуальних соціальних проблем через творчу діяльність молоді. Зі слів координатора фестивалю і керівника соціально-інтерактивного театру «Театр життя» Житомирського державного університету імені Івана Франка Інни Палько, необхідність у проведенні заходу прийшла через розуміння, що у кожному навчальному закладі області є студенти, котрі цікавляться театральним мистецтвом. Тому в організаторів і виникло бажання такої співпраці задля подальшого обміну досвідом.

Але виникнення цієї ідеї цілком передбачуване. Адже два роки тому на локальному рівні Житомирського державного університету імені Івана Франка вже відбувався фестиваль інтерактивних театрів. «Тоді захід був втілений у життя як інноваційна форма роботи завершення та оцінювання курсу „Основи сценарної роботи соціального педагога“ для студентів ІІІ-IV курсів спеціальності „Соціальна педагогіка“. Формою контролю і став невеличкий фестиваль аматорських театрів, участь у якому брали дев’ять новоутворених театральних колективів. У своїх виставах студенти порушували проблеми від формування здорового способу життя до торгівлі людьми та насилля», – пояснює Інна Палько. Відтак, проведення обласного фестивалю є логічним продовженням попередньої ініціативи.

Міцним підґрунтям для реалізації ідеї проведення обласного фестивалю став п’ятирічний досвід роботи соціально-інтерактивного театру «Театр життя» студентської соціальної служби для молоді Житомирського державного університету імені Івана Франка.

Загальне керівництво фестивалем здійснює оргкомітет, представлений Житомирським державним університетом імені Івана Франка та обласним осередком «Асоціації трудових об’єднань молоді України». Організаційне та методичне забезпечення здійснюють управління культури, управління освіти і науки, департамент сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації та соціально-інтерактивний театр «Театр життя» Житомирського державного університету імені Івана Франка.

Залучення саме студентської молоді до участі у першому обласному фестивалі представники організаційного комітету обумовлюють тим, що студенти є найбільш активною та мобільною частиною суспільства. До участі у фестивалі на конкурсній основі запрошуються аматорські театри у складі студентів вищих начальних закладів Житомирщини усіх рівнів акредитації незалежно від форм власності та підпорядкування. Основними вимогами до театральних постановок є відповідність соціальній тематиці профілактичного характеру, тривалість не більше 15-ти хвилин та кількість учасників – до 10-ти осіб. Таким чином, усі учасники перебуватимуть у рівних умовах. Сам же жанр інтерактивної вистави передбачає співучасть акторів і глядачів на рівні взаємодії під час дійства. Тому актори аматорських театрів намагатимуться у цікавій та незвичній формі залучати до дії і глядачів.

Специфікою фестивалю, за словами учасник оргкомітету фестивалю та акторки соціально-інтерактивного театру «Театр життя» Марини Єнжиєвської, є надання консультацій та необхідної допомоги під час підготовки вистав учасникам заходу. Серед презентованих 11-ти постановок дві будуть показовими. Їх представлять публіці та своїм менш досвідченим колегам гості фестивалю – соціально-інтерактивний театр «Театр життя» Житомирського державного університету імені Івана Франка та театральна студія «Юність» Житомирського державного технологічного університету.

«У виставах аматорські театри порушуватимуть не лише гострі соціальні проблеми такі, як СНІ, наркоманія, алкоголізм, а й більш інтимного характеру – тему самотності, нерозділеного кохання, психологічного стану дітей у дитячих притулках», – пояснює акторка соціально-інтерактивного театру «Театр життя» Катерина Марчук.

Оргкомітет визначив певні критерії оцінювання, що будуть запропоновані журі. Насамперед, це оригінальність ідеї, майстерність втілення та соціальна значущість порушеної проблематики. Також будуть відзначені режисура та сценарна робота. Визначення переможців здійснюватиметься у конкурсний день на підставі оцінювання інтерактивних вистав за 10-бальною шкалою, а максимальна кількість балів надасть можливість визначити Гран-прі фестивалю.

До складу журі фестивалю входять п’ятеро провідних фахівців театрального мистецтва, представників театрів, діячів культури і мистецтв, представники оргкомітету, соціальних установі і громадських організацій.

Журі фестивалю залишає за собою право додатково відзначити учасників у номінаціях «Краща акторська гра» (чоловіча та жіноча), а також за іменними дипломами та сувенірами.

За результатами фестивалю та відповідно до рішення оргкомітету, завершення фестивалю також може увінчатися виданням збірника сценаріїв.

Перший обласний фестиваль інтерактивних театрів «Об’єктивНА реальність» відбудеться 24 квітня о 13:00 у концертній залі Житомирської обласної філармонії імені Святослава Ріхтера; вхід вільний.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Стороженко погрожує ...
Наступна новина: На Рівненщині до завершення ...

КОМЕНТАРІ