Гірські рятувальники Закарпаття відпрацьовували свої вміння та навички на Драгобраті

Гірські рятувальники Закарпаття відпрацьовували свої вміння та навички на Драгобраті

24.04.13 08:04 0 898
Протягом минулих вихідних на горі Стіг туристичного комплексу «Драгобрат», що на Закарпатті, гірські рятувальники Аварійно-рятувального загону спеціального призначення підводили підсумки своєї роботи у зимовий період 2012-2013 років. Керівництвом Управління ДСНС України у Закарпатській області було вирішено провести цей захід у формі учбово-тренувального збору гірської пошуково-рятувальної частини.

Основна ідея таких тренувань - передача навичок досвідчених рятувальників молодшим колегам; закріплення практичного досвіду роботи рятувальників при проведенні пошуково-, та аварійно-рятувальних операцій на випадок виникнення різного роду НС в гірській та лісистій місцевості краю. Під час таких навчань виховується згуртованість, відповідальність та взаємодопомога серед особового складу гірської пошуково-рятувальної частини, що також є одним з головних чинників під час рятування людських життів у горах.

Навчання проходило в декілька етапів. Спочатку учасники показали свої навички під час евакуації потерпілих з гірськолижних витягів на випадок їх аварійної зупинки та рятуванні людей з гірськолижних схилів за допомогою ак’ї та табагану (спеціальні ноші). А далі рятувальники шукали умовних постраждалих, які потрапили під снігову лавину.

«Такі масштабні навчання, в яких брали участь всі гірські пошуково-рятувальні відділення Закарпатської області, не проводились вже давно. І даремно, адже такі тренування підвищують рівень боєготовності наших гірських професіоналів, загартовує їх, що в подальшому мінімізує нещасні випадки під час відпочинку людей в горах. З огляду на те, що Закарпаття набуває все більшої популярності серед туристів не тільки нашої країни, а й іноземців, питання безпечного відпочинку повинно бути пріоритетним для подальшого розвитку туристично-рекреаційного комплексу регіону. Саме задля безпеки кожного відпочивальника у всіх гірських районах цілодобово чергують рятувальники Закарпатської гірської пошуково-рятувальної частини, які завжди готові прийти на допомогу», – наголосив начальник Управління ДСНС України у Закарпатській області Мирослав Щербей.

Очільник оперативно-рятувальної служби Закарпаття Мирослав Щербей також зазначив, що найбільшою проблемою травмування, а в окремих випадках і загибелі людей, у гірській місцевості є нехтування туристами правил особистої безпеки та надмірна впевненість у своїх силах.

Люди, приїжджаючи на відпочинок, мають намір підкорити найбільшу вершину українських Карпат - Говерлу, не знаючи при цьому її особливостей, де погодні умови можуть змінюватися по декілька разів на день. Однієї фізичної підготовки тут недостатньо, потрібно ще при собі мати й спеціальне спорядження‚ й відповідний одяг. Багато відпочиваючих не бажають реєструватися в гірських рятувальних пунктах. А даремно, бо саме фахівці ДСНС, які володіють повною інформацією про погодні умови на високогір’ї та особливості гірськолижних маршрутів, зможуть про це поінформувати відпочивальників, а значить останні зможуть уникнути небезпеки. А у разі вчасного не повернення туристів з маршруту, їх знатимуть де шукати.

Управління ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Генконсульство Угорщини ...
Наступна новина: На Тернопільщині не маєте ...

КОМЕНТАРІ