У Києві презентували факсимільну копію найбільш екзотичної книги Середньовіччя – Луцький Псалтирь XIV ст.

У Києві презентували факсимільну копію найбільш екзотичної книги Середньовіччя – Луцький Псалтирь XIV ст.

25.04.13 13:36 0 2016
У Києві відбулася презентація факсимільної копії найбільш екзотичної книги Середньовіччя – Луцький Псалтирь XIV ст. Це - унікальна пам’ятка книжкового мистецтва Волині. Її оригінал було виявлено у Лаврентієвській бібліотеці Флоренції.

Концепція Книги увібрала в себе колорит Луцька і Волині. У палітурному оформленні манускрипту використані мотиви тиснень українських рукописів XIV-XVIIст.

Участь в презентації Книги взяли митрополит Волинський і Луцький Ніфонт, голова Волинської обласної державної адміністрації Борис Клімчук, голова Синодального відділу УПЦ «Церква і культура» ігуменія Серафима Шевчик, директор видавництва "Горобець" Ганна Горобець, кандидат історичних наук, ст. науковий співробітник відділу пам’яток княжої та козацької доби Інституту укрархівознавства і джерелознавства НАН України В’ячеслав Корнієнко, голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії прот. Валентин Марчук, представники волинських ЗМІ.

Як зазначив митрополит Ніфонт, вихід в світ книги Середньовіччя – Луцький Псалтирь XIV ст. – є визначною історичною подією. На Волині – це другий псалтир - минулоріч Волинська єпархія УПЦ перевидала унікальний манускрипт XIV ст. – Луцьке Євангеліє.

Владика висловив слова вдячності голові облдержадміністрації за сприяння та підтримку у виданні рукопису: «Коли я звернувся до Бориса Клімчука, він одразу ж підтримав, сказавши: «мені приємно зробити внесок у справи держави і церкви».

«Я гордий за це видання, яке підтверджує ще раз українську європейськість. Ідея видати Луцький Псалтирь належить митрополиту Ніфонту. Коли владика до мене звернувся з цією пропозицією, я відразу підтримав її. Приємно, що презентація Псалтиря якраз - у рік відзначення 1025 хрещення Київської Русі», - зазначив голова облдержадміністрації.

Книгу видано Волинською єпархією УПЦ з благословіння Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, за сприяння голови Волинської обласної адміністрації Бориса Клімчука та благодійного фонду «Рідна Волинь». Наклад факсимільної копії рукопису – тисяча примірників.

Після презентації її учасники побували на аудієнції в Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира у Києво-Печерській Лаврі. Блаженніший був втішений плідною співпрацею волинської влади і церкви, висловив сподівання на її продовження та зазначив, що завжди радий бачити у себе митрополита Ніфонта і Бориса Клімчука.

Блаженніший за заслуги перед Української Православною Церквою нагородив Митрополита Волинського і Луцького Ніфонта та голову обласної державної адміністрації орденами Святителя Миколая Чудотворця. Нагороди також отримали голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії прот. Валентин Марчук та прот. Микола Бондарук. Вони удостоєні ордена князя Ярослава Мудрого.

 
Довідка:

Згідно з дослідженнями істориків, у 1384 р. до річниці смерті правителя Волинської держави великого князя Дмитрія-Любарта на замовлення його синів книгу переписав отець Іван, настоятель луцького Катерининського храму. У післямові він дав коротку характеристику ситуації, що склалася на Волині після того, як її захисник помер. То ж рукопис можна вважати не тільки богослужбовою книгою, але й літописом тих часів. У пам’ять про князя збірник псалмів був переданий Іоано-Богословському собору. Його щоденно читали у храмі за упокій душ Дмитрія-Любарта і його волинських побратимів по мечу.

Однак за шість століть сліди Луцького Псалтира було стерто. Перша згадка про старовинну українську рукописну книгу з’явилась лише у 1954 р. у дослідженні італійця Карло Вердіані. Як виявилось, 1932 року старовинний рукопис передали Лаврентійській бібліотеці, що знаходиться у Флоренції.

Псалтир, переписаний 1384 року в Луцьку священником-писцем Іваном, в ХХ столітті опинився в бібліотеці Медичі Лауренціана у Флоренції, та залишився практично невідомим у себе на батьківщині. Після успішних пошуків книги, 2011 року Волинська єпархія УПЦ разом з видавництвом «Горобець» прийняли рішення здійснити видання факсимільного типу Луцького Псалтиря 1384 року. Книга видана стараннями керуючого Волинською єпархією митрополита Волинського і Луцького Ніфонта. Ця книга надзвичайно цікаве і значне джерело щодо палеографії, текстології, розвитку церковнослов’янської мови на східнослов’янському ареалі, історії самої української мови. Разом з факсимільним відтворенням опубліковано ряд статей, присвячених дослідженню самого рукопису (М. Гардзаніті, К. Вердіані,

В. Крисько, К. Мак-Роберт), історичним постатям, які вплинули на її появу (П. Троневич), місцю Псалтиря в житті і культурі [архімандрит Амвросій (Макар), Н. Руденко].

Видання 2013 року знаменує собою нове відкриття Луцького Псалтиря 1384 року та його «повернення додому», в місто, де він був написаний більш, ніж шістсот років тому. Псалтир стане корисним для розвитку духовності сучасного читача, який бажає пізнати внутрішнє багатство свого народу. Книга адресована тим, хто цікавиться духовною історією та культурою Русі-України.

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також: http://readik.ru/books/str1_70_1_774.php.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Комісія з питань ЖКГ в ...

КОМЕНТАРІ