Ірина Сех: "Кошти екологічного податку мають послужити для модернізації підприємств"

Ірина Сех: "Кошти екологічного податку мають послужити для модернізації підприємств"

25.04.13 11:52 0 859
Голова парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи свободівка Ірина Сех та народний депутат України від ВО "Свобода" Руслан Зелик взяли участь у засіданні круглого столу "Вирішення екологічних проблем теплогенерації в Україні як запорука забезпечення національної енергонезалежності", який відбувся в Бурштині на Прикарпатті.

"Екологічним проблемам теплогенерації, зокрема роботи теплоелектростанцій та теплоелектроцентралей, належать перші місця серед екологічних проблем нашої країни, – зазначила у своєму виступі Ірина Сех. – За інформацією Міністерства екології і природних ресурсів України, серед 10 об'єктів нашої держави, які є найбільшими забруднювачами на загальнодержавному рівні, є Бурштинська ТЕС ВАТ "Західенерго". І якщо відходи ще можна якимось чином складувати, захоронити, то забруднене повітря не знає кордонів і безпосередньо впливає на екологічну ситуацію та здоров'я населення".

Свободівка навела статистичні дані, за якими на кожного жителя України 2011 року припадало 4,4 т викидів діоксиду вуглецю і 95,7 кг інших викидів в атмосферу. У територіальному розрізі на кожен квадратний кілометр території країни це становить 335 т діоксиду вуглецю і 7,2 т інших речовин, що забруднюють повітря. Однак у деяких регіонах ці показники значно перевищують середній рівень. Так, у Донецькій області обсяги викидів були в розрахунку на особу більшими утричі, в Івано-Франківській – у 2,2 рази.

Як йшлося на круглому столі, 2010 року Україна приєдналася до європейського Енергетичного співтовариства і зобов'язалася до 2018 року виконати жорсткі вимоги ЄС щодо зниження впливу ТЕС на екологію. За оцінками експертів, це неможливо зробити в зазначені терміни ні технічно, ні фінансово. Україна постане перед загрозою санкцій з боку Європи, аж до обмеження закупівель її електроенергії – а це означає, що ТЕС доведеться скорочувати закупівлі вугілля. Як наслідок – постраждають енергетики і шахтарі. Як вважають фахівці, для виходу з ситуації необхідний комплексний підхід. Зокрема, необхідно вирішити питання повернення ТЕС екологічного податку з обов'язковою умовою спрямування цих коштів на природоохоронні заходи.

"Майже півмільярда, закладені у держбюджеті на екологічну модернізацію 2013 року, отримають не всі підприємства, які сплачують екологічний податок, а лише ті, на кого вкаже влада. Запропонований урядом "Порядок використання коштів, передбачених у Державному бюджеті України для фінансового забезпечення цільових проектів екологічної модернізації підприємств" фактично легалізує механізм незаконного перетоку коштів від одних підприємств, які чесно сплачують екологічний податок і мають отримувати назад частину коштів на екологічну модернізацію, до інших, яких визначать чиновники Мінприроди і Мінфіну. Необхідно на законодавчому рівні визначити порядок використання частини екологічного податку на фінансове забезпечення цільових проектів екологічної модернізації підприємств" – зазначила свободівка.

Ірина Сех повідомила, що зареєструвала законопроект "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування екологічного податку", який вже пройшов затвердження в екологічному та бюджетному комітетах Верховної Ради. Мета законопроекту – не допустити зменшення відрахувань екологічного податку до спеціального фонду місцевих бюджетів.

Народний депутат повідомила, що ініціюватиме виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на Івано-Франківщині, зокрема депутати відвідають Бурштин та Калуш.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ