На Рівненщині про застосування податкового законодавства можна дізнатись на семінарах

На Рівненщині про застосування податкового законодавства можна дізнатись на семінарах

25.04.13 18:27 0 902
В ДПІ у м. Рівному щотижнево проводяться семінари для платників податків з актуальних питань податкового законодавства. Найцікавіші питання з останнього семінару та відповіді на них пропонуємо вашій увазі.

Який термін встановлений для зберігання квитанцій у разі подання податкової звітності в електронному вигляді?

У разі отримання звітності в електронному вигляді орган ДПС надсилає платнику дві квитанції.

Перша квитанція є підтвердженням того, що податкові документи передано до органу ДПС. Ця квитанція надсилається на ту електронну адресу, з якої надійшла звітність від платника. Другий примірник першої квитанції в електронному вигляді зберігається в органі ДПС.

Водночас, якщо перша квитанція не надійшла на електронну адресу платника, то податковий документ вважається неодержаним.

Друга квитанція є підтвердженням прийняття документів платника до бази даних ДПС в електронному вигляді у текстовому форматі. На цю квитанцію накладається ЕЦП органу ДПС, здійснюється її шифрування та надсилання платнику засобами телекомунікаційного зв’язку. Другий примірник такої квитанції також зберігається в електронному вигляді в органі ДПС.

Звертаємо увагу на те, що отримані платником електронні квитанції повинні зберігатися протягом 1095 днів з дня подання податкової звітності.

Якщо громадянин дарує своїй дочці квартиру, яка є його приватною власністю, чи в такому випадку треба буде сплачувати податок на доходи фізичних осіб?

Вартість власності, що отримується як подарунок членами сім’ї дарувальника першого ступеня споріднення оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб. При цьому членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є обдаровані, які отримали подарунок. Дохід у вигляді вартості подарованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім обдарованих, які отримали у подарунок об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку (п. 174.3 ст. 174 Податкового кодексу України).

Таким чином, дохід у вигляді вартості квартири, отриманої фізичною особою як подарунок від батьків, не оподатковується. У цьому випадку, подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи не потрібно, але за відсутності інших підстав, коли подання декларації є обов’язковим. Наприклад, обдарований не отримував у звітному році інших доходів, які підлягають декларуванню.

Що є підтвердженням факту використання води суб’єктами господарювання для власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, у разі, якщо підприємство використовує воду одночасно і для виробничих потреб?

Суб’єкт господарювання (в тому числі платник єдиного податку), який має дозвіл на спеціальне використання води або договір на поставку води, не є платником збору за спеціальне використання води у разі використання ним води для задоволення виключно власних (потреб співробітників) питних і санітарно-гігієнічних потреб (в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання води для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані).

У разі використання суб’єктом господарювання води одночасно як для виробничих потреб, так і для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб, він є платником збору за спеціальне використання води за весь обсяг фактично використаної води.

Чинним Податковим кодексом України не передбачено механізму розподілу обсягів фактично використаної у звітному періоді води на обсяги: використаної окремо для власних санітарно-гігієнічних та використаної для інших потреб юридичних осіб, у тому числі з причини відсутності нормативів споживання води юридичними особами виключно на власні питні і санітарно-гігієнічні потреби.

Про це повідомив медіа-центр ДПС у Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Луцьку відбулась ...
Наступна новина: У Львові обговорюють ...

КОМЕНТАРІ