Тернопіль вшановує 95-ту річницю підняття українського прапора на військово-морському флоті

Тернопіль вшановує 95-ту річницю підняття українського прапора на військово-морському флоті

25.04.13 11:38 0 891
Синьо-жовтий прапор УНР було піднято 29 квітня 1918 року на Чорноморському флоті. 14 січня того ж року був прийнятий тимчасовий закон Центральної ради про український державний флот. В цьому році виповнюється 95 років з часу, коли стяг України підняли над морськими кораблями.

Тернопіль, незважаючи на відсутність моря та тисячну відстань від акваторії, має безпосереднє відношення до відродження сучасного українського флоту.

Одразу після здобуття Незалежності громада тернопільського краю активно підтримувала відродження військово-морських сил. Саме тому окремі кораблі носять назву міст Тернопільщини: Кременець, Борщів, Почаїв, Тернопіль.

Ці кораблі - осередки поширення української традиції та національно-патріотичного виховання у Криму. Постійна увага Галичини формує у військових бажання попри всі труднощі захищати рідну землю, виховувати в собі бойовий дух, продовжувати традиції поколінь українців, закладені майже сто років тому.

«Військово-морські традиції української держави були закладені ще вихідцем з Галичини, козацьким гетьманом Петром Сагайдачним. Тому події 1918-го року стали логічним продовженням розбудови українського флоту. Тернопіль, хоч і не має морського берега, може пишатися тим, що його ім’я присвоєно одному з кращих кораблів військово-морських сил України – протичовновому корвету «Тернопіль». І саме Галицька земля, зокрема Тернопілля стає джерелом наснаги для українських моряків, дає їм приклад любові до рідної землі, спонукає до праці на благо українського народу.

29 квітня ми плануємо провести урочистості із залученням ветеранів ВМС України, істориків, шанувальників українського флоту», - зазначив заступник міського голови Леонід Бицюра.

29 квітня о 12 год. у сесійній залі міськради відбудеться презентація фільму «Тризубець Нептуна», присвяченого подіям 1918 року. Також враженнями та знаннями про події тих часів з присутніми поділяться місцеві історики, члени історичних пошукових товариств.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Кличка хочуть бачити ...

КОМЕНТАРІ