Весняне водопілля іде на спад. В Україні розпочався пожежонебезпечний період

Весняне водопілля іде на спад. В Україні розпочався пожежонебезпечний період

26.04.13 12:41 0 896
На більшості річок України вже сформувалися пікові показники рівнів води. Розвиток весняного водопілля продовжується на Дніпрі вище Києва, на Десні та в нижній течії Прип’яті. На під водою перебуває заплава Десни у Чернігівському та Ріпкиському районах Чернігівської області, а також у районі Новгород-Сіверського, де шар води на заплаві сягає 0,2-1,1 м. Про це повідомив під час брифінгу заступник директора Українського Гідрометеорологічного центру Анатолій Прокопенко.

«На річках Західного регіону, у верхній течії Прип’яті, а також на річках Київщини та Житомирщини, спостерігається тенденція до спаду води. На решті території України водопілля має менш виражений характер», – підкреслив представник Гідрометцентру.

Він також наголосив, що станом на 08:00 25 квітня рівень води у Дніпрі біля Києва становив 570 см над нулем поста. Температура води у водоймі поступово підвищується і на сягає + 11,3 °С. Наразі відбувається наповнення Дніпровських водосховищ. Тиждень тому вони мали вільну ємкість понад 7 куб. км, зараз дещо скоротилася до 6,2 куб. км, що відповідає нормі.

25-26 квітня на території України опадів не очікується. Денна температура повітря 25 квітня сягатиме +17…+22 °С, на Закарпатті та крайньому півдні – до +20 °С . Прохолодніше буде на сході країни і на півночі Лівобережжя (Сумська та Чернігівська області) – + 14…+19 °С.

26 квітня у нічні години температура коливатиметься у межах + 5…+10 °С, на північному сході – +3…+8 °С, на півдні та в Закарпатті – +9…+14 °С. Удень – до +16…+22 °С, на заході та півдні – +26 °С.

27-28 квітня – переважно без опадів, лише у другій половині дня на території західних і північних областей та місцями в центральних можливі короткочасні дощі з грозами, що зумовлюється переміщенням атмосферного фронту. Стовпчики термометрів уночі показуватимуть +9…+14 °С, на сході – +4…+9 °С, удень – +22…+27 °С, у Криму і Приазов’ї – +19…+24 °С. Лише 28 квітня температура на Заході знизиться до +18…+23 °С.

На всій території України ще протягом кількох днів спостерігатимуться пориви вітру 15-20 м/с. Це пов’язано з перепадами температур на поверхні ґрунту та рухом атмосферних фронтів.

«Раптово, не пройшовши звичного періоду весни, ми вступаємо у літо. Вже розпочався пожежно-небезпечний період. На значній території країни відмічається 4 клас небезпеки, а місцями у південних і східних областях досягнуто 5 класу. Поки що дещо менша ця небезпека у західних областях та на морських узбережжях Криму. Тому закликаємо усіх громадян дотримуватися правил у поводженні з вогнем, відповідально ставитися до життя і безпеки своїх та людей, які вас оточують», – підсумував свою доповідь Анатолій Прокопенко.

Державна служба України

з надзвичайних ситуацій
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ