Щоб збагатити пишну славу древнього Луцька і Великої Волині

Щоб збагатити пишну славу древнього Луцька і Великої Волині

26.04.13 17:38 0 870
Для волинян Митрополит Волинський і Луцький Ніфонт та голова облдержадміністрації Борис Клімчук представили факсимільну копію найбільш екзотичної книги Середньовіччя – Луцький Псалтирь XIV ст., яку вчора презентували в Києві.

Як наголосив владика Ніфонт, Луцький Псалтирь є продовженням добрих справ, які відбуваються на Волині. Рукопис було написано біля Луцького замку, а саму книгу знайшли у Флоренції і видали за підтримки Бориса Клімчука. Митрополит Волинський і Луцький подякував голові облдержадміністрації за внесок у церковні справи та розвиток і збереження духовності. Владика нагородив Бориса Клімчука відзнаками Волинської єпархії Української Православної Церкви.

Борис Клімчук зачитав заключне слово владики Ніфонта, розміщене у перевиданій книзі, де зокрема, йдеться: « на початку XXI століття ми дякуємо Господу за його Великі провидіння, завдяки яким був переданий, а нині виданий рукопис. Щиро бажаю усім, хто долучився до цих сторінок, помолитися за усіх благодійників і всіх добрих людей, хто долучився до видання Луцького Псалтиря XIV ст. Найбільше бажаю всім нам зберегти і передати своїм нащадкам Святу Православну Віру».

У заключному слові голови Волинської облдержадміністрації, Надзвичайного і Повноважного Посла України також зазначено: «У ваших руках – унікальне видання, яке назване Флорентійським Псалтирем, проте написане у Луцьку місцевим отцем Іваном. З часу століть рукопис став не тільки визначною пам’яткою слов’янської писемності і православної віри, але й глибоким джерелом дослідження історії любої мені рідної Волині. Книга написана 1384 року в період одного з найвищих злетів Луцька як адміністративного, економічного і духовного осередку Галицько-Волинської держави. Прославити цей край панотцю допомогли нащадки литовського князя Любарта, котрий став християнином, перейняв тутешні звичаї і мову та дбав про Волинь як про рідну свою Вітчизну. Беручи участь у перевиданні рукопису, мрію, аби з поверненням цієї давньої святині на її історичну землю, відновилася і пишна слава древнього Луцька і Великої Волині. Знаю, що цей духовний фоліант утвердить нашу віру у себе, в Україну і у Всевишнього».

Голова облдержадміністрації з приємністю відзначив, що вихід в світ Луцького Псалтиря у рік відзначення 1025 хрещення Київської Русі є знаковою подією у культурному та духовному житті нашої країни.

 

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Семеро прикарпатців ...
Наступна новина: Чернігівщина: Голова ...

КОМЕНТАРІ