Департамент з питань цивільного захисту облдержадміністрації  наголошує: самовільне спалювання сухої трави завдає непоправної шкоди довкіллю

Департамент з питань цивільного захисту облдержадміністрації наголошує: самовільне спалювання сухої трави завдає непоправної шкоди довкіллю

26.04.13 08:55 0 736
Департамент з питань цивільного захисту облдержадміністрації інформує, що за останні чотири дні з 21 до 24 квітня 2013 року включно на території області зафіксовано 53 пожежі, пов’язані із самовільним спалюванням населенням сухої рослинності та її залишків, внаслідок чого завдано непоправної шкоди довкіллю.

Найскладніша ситуація з випадками порушення екологічного законодавства склалась у м. Львові, де було зафіксовано 15 пожеж, у Яворівському (7 пожеж) та Пустомитівському (6 пожеж) районах. Вогнем було охоплено територію загальною площею понад 21,7 га.

До гасіння пожеж залучаються значні сили пожежно-рятувальних підрозділів Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області, служб цивільного захисту області, районів та міст обласного значення, установ та управлінь центрального і обласного підпорядкування, а також витрачаються значні матеріальні ресурси.

Найгіршим є те, що пожежі завдають величезної шкоди ґрунтам, рослинному та тваринному світу, призводять до забруднення атмосферного повітря. Спалювання листя та трави призводить до руйнування ґрунтового покриву, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння. Знищення природної листяної підстилки в подальшому мінімум вдвічі збільшує промерзання ґрунту.

Нагадуємо, що самовільне випалювання сухої рослинності у смугах відводу автомобільних доріг і залізниці, випалювання стерні, луків, пасовищ, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах та поза їх межами без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища, або з порушенням умов такого дозволу тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу у розмірі від 170

до 340 гривень на громадян та від 850 до 1190 гривень на посадових осіб.

Інспекторами Держтехногенбезпеки Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області, Державної екологічної інспекції у Львівській області та працівниками органів внутрішніх справ постійно ведеться моніторинг стану пожежної безпеки, проводяться рейди з метою попередження виникнення пожеж в екосистемах. Всього у період з 21 до 24 квітня поточного року ними складено 21 протокол щодо притягнення до адміністративної відповідальності порушників природоохоронного законодавства.

Шановні мешканці Львівщини!

Пам’ятайте про шкоду, яка завдається довкіллю внаслідок самовільного випалювання сухої рослинності та її залишків!

Запобігайте виникненню пожеж в екосистемах! Бережіть природу, будьте господарями своєї рідної землі!

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Олексій Кайда та Сергій ...
Наступна новина: У Чернівцях проведуть ...

КОМЕНТАРІ