Ірина Сех: "Необхідно створити справедливу систему розподілу бюджетних коштів"

Ірина Сех: "Необхідно створити справедливу систему розподілу бюджетних коштів"

26.04.13 11:33 0 745
Народні депутати України від Львівщини дбають не тільки про розвиток певної території, а про створення справедливої системи розподілу коштів з держбюджету. Про це заявила народний депутат України від ВО "Свобода" Ірина Сех 25 квітня 2013 року, виступаючи на сесії Львівської обласної ради.

За словами Ірини Сех, розподіл бюджетних коштів відбувається в ручному режимі, при цьому дискримінуються певні області. Зокрема, із субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток окремих територій цього року Донецька область отримає 400,6 млн. грн., тобто 30 відсотків від загального обсягу субвенції. Якщо розділити обсяги субвенцій на чисельність населення територій, то отримаємо, що у 2013 році на мешканця Донецької області припадає близько 218,4 гривень, мешканця Луганської області – 182,1 грн, у той час як в середньому по Україні такий показник становить 91,4 гривні. Мешканець Одещини отримає 54,6 грн. субвенцій (в 4 разів менше, ніж мешканець Донеччини), Тернопільської області – 51,9 грн. (у 4,2 рази менше), Черкаської області – 45,5 грн. (у 4,8 раза менше)., Харківської – 43,7 грн. (у 5 разів менше), Івано-Франківської – 43,1 грн. (у 5,1 раза менше).

У середньому по Україні обсяг коштів, виділених на будівництво, реконструкцію і ремонт доріг державного значення становить 280,4 тис. грн. на 1 кілометр, Донецька область отримає у 6,7 разів більше – 1868,0 тис. грн. на 1 кілометр, Дніпропетровська область 1272 тис. грн. на 1 кілометр, або у 4,5 разів більше від загальноукраїнського показника. Коштів на будівництво, ремонт та реконструкцію доріг місцевого значення більше всього отримає Запорізька область - 6273,7 тис. грн., або 143,8 тис. грн.. на 1 кілометр, що у 12,5 разів більше від загальноукраїнського показника. Деякі з областей (Миколаївська, Сумська, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська) кошти на ремонт місцевих доріг у 2013 році фактично не отримають.

Минулого року розрахунковий обсяг субвенцій медичного напряму на мешканця Донецької області становив 111,5 грн., при тому, що на мешканця Хмельницької, Херсонської, Тернопільської, Чернівецької, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської областей та Автономної Республіки Крим він становить всього 16,5 грн., або у 6,7 разів менше.

З розподілених у 2012 році коштів Загальнодержавної програми "Питна вода України" у сумі 83,3 млн. грн., більше половини (42,5 млн. грн. або 51,1 відсотка) отримала Донецька область.

"Але це зовсім не означає, що жителі Донеччини відчувають на собі цю "турботу" уряду, люди не бачать цих грошей, - зазначила Ірина Сех. – Тому наше завдання – на законодавчому рівні встановити справедливий порядок розподілу бюджетних коштів та контролю їх використання. Зокрема, депутати фракції ВО "Свобода" зареєстрували законопроект "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій", який передбачає, що розподіл субвенції здійснюється пропорційно до фактичної чисельності населення адміністративно-територіальних одиниць".

Також Ірина Сех повідомила, що зареєструвала законопроект "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування екологічного податку", який пропонує повернутися до розподілу коштів екологічного податку, який був передбачений Бюджетним кодексом України під час його прийняття, а саме: 50 відсотків коштів податку пропонується зараховувати до спеціального фонду сільських, селищних, міських бюджетів; 20 відсотків – до спеціального фонду обласних бюджетів та бюджету Автономної Республіки Крим; 30 відсотків – до спеціального фонду державного бюджету.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: "Динамо" зіграє зі ...
Наступна новина: Понад 30 видавництв беруть ...

КОМЕНТАРІ