Галина Чорна: "Уряд не фінансує збереження культурної спадщини на Львівщині"

Галина Чорна: "Уряд не фінансує збереження культурної спадщини на Львівщині"

26.04.13 13:35 0 871
Якщо господарська частина заходів Угоди щодо соціально-економічного розвитку Львівської області між Кабінетом Міністрів та Львівською обласною радою іще в тій чи іншій мірі фінансувалася, то заходи зі збереження культурної спадщини на Львівщині не фінансувалися з Держбюджету зовсім. Про це 25 квітня 2013 року на сесії Львівської облради заявила свободівка Галина Чорна під час обговорення звіту про виконання Угоди між Кабінетом Міністрів та Львівською обласною радою.

"На збереження пам'яток дерев'яної сакральної архітектури з Держбюджету мало надійти 3 мільйони гривень – надійшло нуль, – зазначила Галина Чорна. – Годі говорити про те, що проблема – надзвичайно актуальна. Лишень за останні 5 років на Львівщині повністю згоріло 14 церков, а ще десятки обгоріло. Причини повного згорання переважно такі, які можна було б усунути, якби були гроші. Це необроблені вогнетривкою речовиною стіни, немає достатньо вогнегасників. Для прикладу, з місцевого бюджету було заплановано спрямувати 600 тисяч гривень, а надано 400 тисяч.

На пілотний проект археологічного обстеження території області "Археологічний кадастр України. Львівська область" мало надійти 250 тисяч гривень, а не надійшло ні копійки. Чим загрожує те, що зараз не проводяться археологічні розвідки? Це означає, що вкрай вільно почуваються так звані "чорні археологи", які через розвиток технічних засобів, зокрема металодетекторів та приладів, які дають можливість помітити неоднорідність ґрунту, зараз вельми активізувалися. "Чорні археологи" збіднюють наше уявлення про історію.

На проведення інвентаризації пам'яток культурної спадщини. Мало бути 25 тисяч гривень із Держбюджету – надійшло нуль. Це питання також є важливим, особливо з огляду на те, що нині є чимало охочих приватизувати культурні пам'ятки і поводитися з ними на власний розсуд, часто не зважаючи на культурну цінність об'єкту.

Збереження замків, фортець, частина з яких нині попросту валиться, і немає коштів на те, аби їх принаймні законсервувати, накрити дах, щоби волога не роз'їдала стіни. Мали надійти з Держбюджету, згідно з угодою, 14 мільйонів 350 тисяч гривень – надійшло нуль. Може здатися, що 14 мільйонів на замки – це дуже велика цифра. Але для порівняння: за останні два роки для міліції було закуплено патронів на підприємстві Жванії – Луганському патронному заводові – на понад 36 мільйонів гривень.

На проведення досліджень на території історичних кладовищ, поховань та меморіалів мало надійти 200 тисяч гривень, на проведення протиаварійних та ремонтно-реставраційних робіт на об'єктах культурної спадщини міст мало бути з Держбюджету 3 мільйони гривень, на виготовлення паспортів на об'єкти культурної спадщини обіцяно було з бюджету 1125 гривень, але на всі ці потреби не надійшло ні копійки", – зазначила свободівка Галина Чорна.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Сеул пропонує Пхеньяну ...
Наступна новина: Рівненщина: в області ...

КОМЕНТАРІ