Львівська обласна рада вимагає від уряду забезпечити дотримання прав чорнобильців

Львівська обласна рада вимагає від уряду забезпечити дотримання прав чорнобильців

26.04.13 14:08 0 922
На сесії Львівської обласної ради депутати за пропозицією голови обласної ради свободівця Петра Колодія ухвалили звернення до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення прав постраждалих від аварії на ЧАЕС. Депутати також підтримали пропозицію депутата від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Галини Чорної закликати уряд звернутися до Росії з вимогою часткового відшкодування збитків, завданих наслідками аварії на ЧАЕС. За це рішення проголосували 76 депутатів.

У зверненні, яке виголосив депутат від ВО "Свобода" Роман Ковальчук, зазначено:

"27 років минає з дня страшної аварії на Чорнобильській АЕС. Україна ще довго пожинатиме гіркі плоди атомної катастрофи, яка залишила по собі випалену радіацією землю, отруєні воду і повітря. Тисячі людей зазнали ураження радіацією і тепер це виливається в численні хвороби. Чорнобильців стає все менше… А ті, що залишилися живими, продовжують невтомно нагадувати про своє існування і боротися за свої права. На жаль, з кожним роком держава все менше дбає про чорнобильців.

На неузгодженість положень Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" та актів Кабінету Міністрів, виданих на забезпечення його виконання щодо розмірів компенсаційних виплат доплат та допомоги, нівелює дію закону. Прямі норми Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" підміняються постановами Кабінету Міністрів. У законодавчій базі норми Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" викладені в редакції розділу 2 Закону про державний бюджет на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України, положення якого визнано рішенням Конституційного Суду від 22 травня неконституційним, до цього часу не відновлено дії норм закону про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи в редакції 28 грудня 2007 року.

В Україні гостро стоїть питання житлового забезпечення чорнобильців. На квартирному обліку перебуває близько 38 тисяч осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. 2011–2012 рр. забезпечено житлом лише 555 громадян.

Потребує покращення медичне забезпечення постраждалих, адже право на безоплатні медикаменти залишається тільки на папері. Незважаючи на зростання цін на ліки, фінансування видатків з Державного бюджету не збільшується. Фактично неможливо отримати безоплатне стаціонарне лікування. Хоча ухвалено закон про щорічну грошову допомогу на санаторно-курортне лікування як компенсацію вартості путівок, порядок забезпечення такими путівками не затверджено, невідомо, коли будуть оздоровлювати потерпілих.

Одним із проблемних питань є виплата компенсації сім'ям з дітьми та організація безоплатного харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Необхідно вирішувати дуже багато питань, починаючи від статусу дітей ліквідаторів після виповнення їм 18 років, вдів ліквідаторів, забезпечення житлом, ліками та ін.

Напередодні чергової річниці Чорнобильської катастрофи ми вимагаємо від уряду забезпечити виконання закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", передбачити в державному бюджеті фінансування видатків на виконання закону, забезпечити належне соціальне забезпечення чорнобильцям на придбання житла для тих, хто цього найбільше потребує.

Чорнобильці, які ціною власного здоров'я захищали нас від наслідків катастрофи, заслуговують на особливу увагу суспільства та держави, на достойний рівень життя".

Депутати також закликають уряд звернутися до Росії з вимогою часткового відшкодування збитків, завданих наслідками аварії на ЧАЕС".

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: визначився переможець ...
Наступна новина: Кількість жертв у Бангладеш ...

КОМЕНТАРІ