Чернігівщина: Обговорено шляхи реалізації державної політики у сфері охорони культурної спадщини

Чернігівщина: Обговорено шляхи реалізації державної політики у сфері охорони культурної спадщини

26.04.13 15:34 0 1049
Стан збереження культурної спадщини Чернігівщини обговорено на розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації.

Як зазначив директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Сергій Мойсієнко, Чернігівщина займає одне з провідних місць в Україні за кількістю пам’яток культурної спадщини. На державному обліку в області перебуває близько 9-ти тисяч пам’яток. Здійснено обстеження 16 районів та 3 міст області, 1827 відомих об’єктів культурної спадщини, виявлено 1123 нових об’єктів культурної спадщини.

Важливим пам’яткоохоронним заходом є забезпечення пам'яток охоронною документацією. На укладено 2518 охоронних договорів, з них 2245 – на пам’ятки історії та монументального мистецтва, 273 – на пам’ятки археології, 424 охоронних договорів на об’єкти археології укладені у процесі погодження відведення земельних ділянок.

З 2004 року при головному управлінні діє дорадчий орган Консультативна рада з питань охорони культурної спадщини. Протягом 2010 - 2012 років за її рішеннями взято на облік 567 об’єктів культурної спадщини. З них: 446 - об’єктів археології, 119 – історії та монументального мистецтва, 2-архітектури. За результатами засідань готується необхідний пакет документів на нововиявлені пам’ятки та подання їх на розгляд Міністерства культури України для занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Особлива увага в області приділяється розбудові та відтворенню об’єктів культурної спадщини, зокрема: створено Меморіальний комплекс «Пам’яті Героїв Крут» біля села Пам’ятне Борзнянського району, здійснено низку заходів з реставрації та музеєфікації об’єктів Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця», відкрито музейно-меморіальний комплекс партизанської слави «Лісоград» у с.Єліне Щорського району та Музей історії партизанського руху на Чернігівщині 1941-1943рр. Тривають роботи з розбудови історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч».

З метою увічнення пам'яті про мирне населення, знищене фашистськими окупантами у березні 1943 року в м. Корюківка створено комунальний заклад «Музейно-меморіальний комплекс пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами». У березні 2012 року проведено конкурс на кращу проектну пропозицію музейно-меморіального комплексу. Розроблено ескізний проект Меморіального комплексу та виготовлено робочий проект І черги будівництва. Здійснено археологічну експертизу та проведено геологічні вишукувальні роботи на меморіальній частині комплексу. Також проведені пошукові роботи на території комплексу, у ході яких знайдено 231 останок мирного населення. На даний час виготовлено Детальний план території під будівництво меморіального комплексу та проводиться його громадське обговорення.

На опрацьовуються питання: реконструкції, облаштування та благоустрою чернігівського Дитинця з метою включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО оновленої номінації «Чернігівський Дитинець, комплекс історико-архітектурних пам’яток XI-XIX століть», створення на базі пам’яток культурної спадщини селища Седнів Чернігівського району цілісного майнового комплексу як відділу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» та створення державного історико-культурного заповідника на території м.Ніжина.

Передбачається проведення низки заходів з метою відзначення у 2014 році 120-річчя від дня народження Олександра Довженка. На розглянута і схвалена концепція переоблаштування музею О.Довженка у сел. Сосниця. Найближчим часом планується також відтворення колишнього будинку ігумена на території Свято-Успенського Єлецького жіночого монастиря в м.Чернігові.

Активно проводиться робота зі встановлення нових пам’яток і пам’ятних знаків, серед яких слід відзначити: пам’ятники Івану Мазепі, Ігорю Ольговичу Чернігівському, пам’ятний знак «Борцям за волю і незалежність України» та меморіальні дошки Софії Русовій та Леоніду Пашину - у Чернігові; Тарасу Шевченку, Аркадію Казці, Андрію та Іллі Лизогубам, Леоніду Глібову, Федору Лизогубу - у сел. Седнів та пам’ятник Миколі Святоші - у с. Дніпровське Чернігівського району; пам'ятний знак на честь першої літописної згадки про Любеч (давньоруським князям Олегу та Ігорю), пам’ятник Антонію Печерському та Малуші з князем Володимиром у Любечі Ріпкинського району, Марку Бернесу у м. Ніжині, Іоасафу Белгородському, Миколі Яковченку, Любові Забашті, Сергію Маслову та меморіальну дошку краєзнавцю Георгію Гайдаю у м.Прилуки та інші.

З метою вивчення та збереження пам’яток археології рішенням Чернігівської обласної ради від 29 березня 2013 року затверджено обласну «Програму проведення археологічних досліджень в Чернігівській області на 2013-2020 роки».

Як наголосив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, для ефективної реалізації державної політики у сфері охорони культурної спадщини, вирішення проблемних питань належить продовжити роботи з упорядкування, облаштування та ремонту пам`яток періоду Великої Вітчизняної війни та гідно відзначити 70-ту річницю визволення Чернігівщини від фашистських загарбників; забезпечити виконання Указів Президента України «Про заходи у зв’язку із 70-ми роковинами Корюківської трагедії» та «Про відзначення 120-річчя від дня народження Олександра Довженка»; завершити до кінця 2013 року в повному обсязі укладення охоронних договорів на пам’ятки археології, історії та монументального мистецтва, а також приділяти належну увагу розвитку інфраструктури та створення умов для туристів на об'єктах культурної спадщини Чернігівщини.

«Наша спільна робота повинна стати вагомим внеском у справу збереження історичної спадщини не лише нашого Чернігівського краю, а й всієї України», - підкреслив очільник області.

Про це повідомили у Чернігівській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львівводоканал щодня ...
Наступна новина: На Рівненщині краянам ...

КОМЕНТАРІ