Чернігівщина: Керівники підприємств-боржників дали зобов’язання погасити заборгованість по заробітній платі до 1 серпня

Чернігівщина: Керівники підприємств-боржників дали зобов’язання погасити заборгованість по заробітній платі до 1 серпня

26.04.13 12:21 0 771
Питання, яке постійно знаходиться під контролем голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка – стан погашення в області заборгованостей із виплати заробітної плати та сплати внесків до Пенсійного фонду України – розглянуто на розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації.

Як повідомила директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Лариса Юрченко, загальна сума заборгованості із заробітної плати в області з початку цього року зросла на 1 млн. грн. або на 5% і на 1 квітня становила 20,9 млн. грн., у т.ч. працівникам економічно активних підприємств – 11,9 млн гривень.

У структурі загальної суми заборгованості 56,9 % припадає на борги економічно активних підприємств; 34,4 % – підприємств, щодо яких здійснюються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом і 8,7 % – підприємств, які призупинили свою економічну діяльність.

Заборгованість із заробітної плати працівникам організацій та установ, що фінансуються за рахунок місцевого бюджету, відсутня.

94% від загальної суми боргів сконцентровано в містах обласного підпорядкування. Зокрема, у місті Чернігові – 10,8 млн грн або 51,5 % від загальної суми, Прилуках – 4,6 млн грн або 21,9 %, Ніжині –4,3 млн грн або 20,6%.

Причинами, що вплинули на зростання заборгованості із заробітної плати, залишаються високий рівень збитковості підприємств, значна прострочена кредиторська та дебіторська заборгованість, низький рівень претензійно-позовної роботи, несвоєчасні розрахунки замовників за виконані роботи та отримані послуги, у т.ч. за державним замовленням.

Майже 84% боргів із заробітної плати працівникам економічно-активних підприємств області припадає на промисловість та будівництво.

На заборгованості не мають працівники сільського господарства та бюджетної сфери.

11 квітня голова обласної державної адміністрації провів розширене засідання Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, на яке були запрошені керівники підприємств-боржників міст Чернігова, Ніжина та Прилук, де сконцентрована основна частина боргу.

Тоді керівник області назвав неприпустимою подальшу діяльність підприємств-боржників за рахунок своїх працівників та поставив вимогу протягом тижня розробити графіки погашення заборгованості із заробітної плати по кожному з них.

під час засідання Колегії ці графіки було уточнено, в результаті чого керівники підприємств дали зобов’язання повністю розрахуватися з боргами до 1 серпня 2013 року.

«Питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати та сплати внесків до Пенсійного фонду України перебуває на жорсткому контролі Президента України та Уряду.

Ми повинні у цьому році покінчити з цим ганебним явищем і на майбутнє забути про таке поняття, як борги із заробітної плати», - підкреслив Володимир Хоменко.

Про це повідомили у Чернігівській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Закарпатські ...

КОМЕНТАРІ