На Тернопільщині перший місяць Державтоінспекція обіцяє не карати водіїв за порушення, якщо вони стосуються нових правил

На Тернопільщині перший місяць Державтоінспекція обіцяє не карати водіїв за порушення, якщо вони стосуються нових правил

26.04.13 15:13 0 1120
15 квітня набула чинності постанова Кабміну, і в Україні змінилися правила поведінки на дорозі. Ми з’ясовували, про що тепер потрібно пам’ятати всім, хто за кермом. Начальник Тернопільського обласного управління Державтоінспекції Андрій Матрифайло запевнив, що приводу для хвилювань ні у водіїв, ні у пішоходів нововведення не мають викликати. Кардинальних змін не сталося, проте звернути увагу на них таки доведеться. Адже з’явилися не тільки нові терміни, а й нові дорожні знаки.

– Зміни прояснюють спірні моменти існуючих правил і повинні привести українські правила до стандартів, які діють в європейських країнах, – зауважив полковник міліції. – У першу чергу вони торкнулися впровадження дорожніх знаків і розмітки. Тепер на дорозі з’являться не тільки офіційні смужки білої розмітки, а й сині (позначення місця паркування на проїжджій частині) і жовтої (тимчасова розмітка). Такі лінії почасти були й раніше, але виключно в цілях експерименту.

Також новими правилами встановлено, що знаки мають пріоритет перед розміткою на дорогах. До цього часу це питання було спірним. Андрій Матрифайло зазначив, що така необхідність викликана тим, що дуже часто змінюється схема руху на окремих ділянках доріг, а приведення розмітки у відповідність до встановлених знаків потребує значного фінансування. У підсумку, розмітку або не встигають поміняти, або й зовсім не приводять у відповідність. Таким чином надання пріоритету дорожнім знакам вирішило цю спірну ситуацію.

Заборона встановлювати різноманітні предмети на дорозі – теж важливий момент нових ПДР. Зі слів начальника тернопільської ДАІ, це нововведення, зокрема, торкнеться різноманітних замків і блокаторів, які часто самовільно встановлюють підприємства для того, щоб зарезервувати паркомісця для власного автотранспорту.

Крім того, згідно з нововведеннями, водії будуть зобов’язані рухатися за межами населених пунктів з увімкненими ходовими вогнями або ближнім світлом фар з 1 жовтня до 1 травня кожного року.

На запитання про обов’язок пішоходів носити на одязі світловідбиваючі елементи за містом, а водіїв надягати спеціальний світловідбиваючий жилет при зупинці на трасі, Андрій Васильович повідомив, що поки дані правила носять рекомендаційний характер

– Ми просимо людей користуватися такими засобами безпеки. Наполягати чи вимагати – не маємо права, але, гадаю, водії та пішоходи самі усвідомлюють той ризик, який підстерігає їх на неосвітлених ділянках дороги. Та й статистика у цьому плані невтішна – дуже багато дорожньо-транспортних пригод, а саме наїздів на пішоходів стається через те, що водій не побачив людини, яка рухалася по краю проїзної частини.

Незважаючи на песимістичні настрої наших громадян щодо змін ПДР, водії знайшли у новому документі свої «плюси». Зокрема, це стосується відміни контролю за зміною шин у зимовий сезон. Але з ситуації особливо радіти не варто, бо знову ж таки вона впливатиме на безпеку. Зі слів Андрія Матрифайла, літня гума розрахована на експлуатацію за високої температури, а при її зниженні втрачає свої якості. У мороз такі шини швидше нагадують дерево чи пластик і можуть стати небезпечними під час руху.

Дорожні знаки – ще одне нововведення. Частково вони покликані замінити чи доповнити старі, а деякі є абсолютно новими для наших доріг.

З попереджувальних знаків введено «Кінець дороги з удосконаленим покриттям».

Серед заборонних знаків змін і доповнень не відбулося. А от в розділі «Наказові знаки» водіям доведеться запам’ятати декілька нових значків, зокрема, «Рух праворуч», «Рух ліворуч».

Введено також знаки напрямку руху транспортних засобів з небезпечним вантажем

З інформаційно-вказівних знаків додадуться «Напрямок руху для вантажних автомобілів»

Також введені знаки, які позначають «Критий паркінг»

і «Паркінг з пересадкою на громадський транспорт»

Додадуться знаки пункту зупинки та кінця пункту зупинки автобуса, трамвая та тролейбуса. Знак об’їзду доповниться текстовим перекладом англійською мовою, що має допомогти іноземним водіям. Серед нововведень – знаки «Покажчик напрямку», «Початок щільної забудови», «Кінець щільної забудови», «Аеропорт», «Залізничний вокзал» «Автовокзал чи автостанція», «Культова споруда», «Промислова зона», «Фото-відеофіксація порушень правил дорожнього руху». Таблички дорожніх знаків доповнилися видами небезпеки.

Європейські правила – це, звичайно, добре. Але ж разом з нововведеннями у працівників ДАІ з’являться і нові претензії до учасників дорожнього руху? Проте начальник ДАІ запевнив: «Перший місяць автоінспекція не буде карати водіїв за порушення, якщо вони стосуються нових правил, а проводитиме роз’яснювальну та профілактичну роботу».

Про це повідомили в УМВС України в Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Дітер Хан: Німецькому ...

КОМЕНТАРІ