Під час спільного розширеного засідання колегії керівники прокуратури та міліції обговорили проблеми профілактики та розкриття злочинів

Під час спільного розширеного засідання колегії керівники прокуратури та міліції обговорили проблеми профілактики та розкриття злочинів

26.04.13 08:43 0 849
Відбулося спільне розширене засідання колегії прокуратури Рівненської області, управління МВС України в області та управління МВС на Львівській залізниці. На ньому керівники цих відомств обговорювали такі питання:

1. Профілактика та розкриття тяжких та особливо тяжких злочинів у світлі вимог нового Кримінального процесуального кодексу.

2. Стан додержання законодавства при вирішенні заяв і повідомлень про жорстоке поводження з людьми працівниками правоохоронних органів, а також захисту конституційних прав в’язнів щодо забезпечення матеріально-побутових і медико-санітарних умов їх тримання.

У роботі колегії взяли участь голова обласної державної адміністрації Василь Берташ, регіональний координатор зі зв’язків з громадськістю Уповноваженого з прав людини в області В’ячеслав Свірець, серед запрошених - керівники структурних підрозділів правоохоронних відомств, начальники міськрайвідділів міліції, міськрайпрокурори області.

"Основний пріоритет діяльності в роботі правоохоронних органів у світлі вимог Кримінального процесуального законодавства – це створення належних гарантій дотримання прав людини", – на цьому наголосив прокурор області Василь Присяжнюк у своєму вступному слові.

Він зазначив, що упродовж першого кварталу 2013 року здійснено значний обсяг роботи, спрямованої на убезпечення життя і здоров’я громадян від протиправних посягань, належного розкриття та розслідування тяжких злочинів, а також практичного впровадження можливостей нового КПК. Результатом скоординованих дій та тісної взаємодії правоохоронних відомств стало уповільнення зростання злочинності в регіоні. Відтак, за три місяці в області менше вчинено розбоїв, грабежів, не допущено росту умисних вбивств, не зареєстровано фактів бандитизму.

При розкритті кримінальних правопорушень намітилась тенденція до покращення результативності проведення досудового розслідування. Цьому сприяло здійснення прокурорами своїх повноважень щодо нагляду за додержання законів при провадженні оперативно-розшукової діяльності. Кожне третє кримінальне провадження закінчене розслідуванням на підставі укладення угод між сторонами.

Водночас, як було зауважено, стан додержання законодавства щодо розкриття та розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів проти особи ще не повною мірою відповідає вимогам сьогодення. Незважаючи на те, що новим процесуальним кодексом України розширено повноваження слідчих при досудовому розслідуванні злочинів зазначеної категорії, не у всіх випадках ініціюється питання щодо проведення негласних слідчих дій з метою встановлення винних осіб, через що злочини залишаються тривалий час нерозкритими.

Вимога, з якою на колегії звернувся прокурор Рівненщини Василь Присяжнюк до присутніх, – забезпечити швидке, повне та неупереджене розслідування злочинів, використовуючи при цьому усі передбачені законодавством засоби.

Під час обговорення другого питання особливу увагу було звернуто на дотриманні конституційних прав засуджених.

Аналіз стану прокурорського нагляду щодо забезпечення законності в установах виконання покарань в області та спеціальних установах органів внутрішніх справ засвідчив, що умови і порядок відбування в них покарання в цілому відповідає вимогам Конституції України, кримінального та кримінально-виконавчого законодавства України. Проте, потребує приведення у відповідність із європейськими вимогами стан забезпечення у цій системі належних матеріально-побутових, медико-санітарних умов, лікування ув’язнених, запобігання катуванням та іншому нелюдському поводженню.

Результатом проведення колегії стало прийняття рішень, якими передбачено вжиття додаткових заходів щодо активізації роботи правоохоронних органів на даних пріоритетних напрямах діяльності.

Прес-служба прокуратури області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Івано-Франківщині щоб ...
Наступна новина: В обласному конкурсі ...

КОМЕНТАРІ