Мітинг-реквієм героям Чорнобиля провели закарпатські рятувальники

Мітинг-реквієм героям Чорнобиля провели закарпатські рятувальники

26.04.13 08:00 0 1042
Чорнобиль... Чорний біль нашої землі. І скільки б не минуло років, все одно це слово полум’янітиме вогнищем скорботи. А 26 квітня 1986 року назавжди залишиться у пам’яті українського народу як день чорнобильського лиха, смутку, перестороги, і забути його чи викреслити із пам’яті нації – неможливо.

Напередодні 27 роковин Чорнобильської трагедії, 25 квітня в Управління ДСНС України у Закарпатській області біля пам’ятної стели пожежникам-ліквідаторам цієї техногенної катастрофи відбувся мітинг-реквієм. Недаремно епіграфом до пам’ятного знака були обрані слова Кобзаря „І мертвим, і живим, і ненародженим...”, які є своєрідним генетичним кодом української нації.

«Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Чорнобильська катастрофа, завдяки самопожертві ліквідаторів аварії - стала символом жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації. Бути гідними їх пам’яті та не забувати про їхній подвиг таке завдання сучасного покоління.

Страшна трагедія не обминула і наших вогнеборців. Усього через горнило Чорнобиля (за період з 1986 по 1991 роки) пройшло 50 працівників пожежної охорони краю – від рядового до полковника.

Закарпатські ліквідатори на рівні з іншими забезпечували пожежний захист діючих енергоблоків атомної електростанції, охороняли від вогню евакуйовані міста Прип'ять, Чорнобиль та села 30-кілометрової зони, гасили торфовища та лісові пожежі, виконували профілактичні роботи на різних об'єктах. І зараз вони не залишаються осторонь від повсякденного життя пожежних-рятувальників краю: беруть активну участь у вихованні та навчанні молодого покоління, охоче передаючи їм свій багатий досвід нелегкої праці.

Вічна пам’ять тим, чиє життя передчасно обірвала Чорнобильська трагедія, людська шана та вдячність героям ліквідаторам!», - наголосив начальник Управління ДСНС України у Закарпатській області Мирослав Щербей.

Хвилиною мовчання закарпатські рятувальники вшанували пам’ять всіх, хто брав участь у приборканні чорнобильського звіра і обпалений його вогнем відійшов у небуття.

«Світла пам’ять загиблим та щирі побажання міцного здоров’я та довголіття живим, а молодому поколінню рятувальників ніколи не зустрічатися більше з атомним лихом», - побажав присутнім ветеран пожежної служби, ліквідатор наслідків аварії на Чорнобильській АЕС полковник у відставці Віктор Сніцаренко.

Очільник закарпатських рятувальників Мирослав Щербей оголосив усім присутнім учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС подяки Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області та вручив відзнаки від Всеукраїнської асоціації ветеранів війни та МНС України.

Серед нагороджених: орденами «Герой Чорнобиля» та «Честь і слава» - Валерій Тимченко й Павло Могіш. Медалі «За доблесть і звитягу» удостоєно Василя Голінку. Ряд ветеранів-ліквідаторів отримали грамоти «Величі, Честі і Достоінства» та Почесні грамоти Асоціації: Йосип Тігор, Сергій Базьо, Іван Галько та інші.

Вічним спомином про Чорнобильську трагедію стануть і квіти, які до пам’ятної стели поклали ветерани-ліквідатори: Олександр Пецкар та Йосип Тігор

Квіти пам’яті, які ніколи не зів’януть і завжди нагадуватимуть нам про героїзм людей, котрі, опинившись перед вибором, обрали життя за рахунок власного здоров’я.

Під час урочистостей ветерани відвідали музей оперативно-рятувальної служби Закарпаття.

Управління ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Віланова залишається у ...

КОМЕНТАРІ