Космацька майстриня Марія Кіращук відкрила свою виставку великодніх писанок в Івано-Франківську

Космацька майстриня Марія Кіращук відкрила свою виставку великодніх писанок в Івано-Франківську

27.04.13 21:44 0 876
В Музеї мистецтв Прикарпаття відкрили виставку великодніх писанок Марії Кіращук з села Космач. В експозиції - понад 50 виробів майстрині і ще 4 писанки вперше демонструє її семирічна учениця.

«Всі мої писанки покриваються спочатку воском. Втім, одні – витравлюються у кислоті або в оцті, інші – покриваються кольорами анілових фарбів. В моїй експозиції понад 50 писанок і ще 4 - вперше написала моя семирічна учениця Суходоляк Вікторія», - говорить Марія Кіращук.

У центрі її експозиції - писанка, виготовлена з яйця страуса. Майстриня працювала з ним понад 2 тижні, тоді як у роботі з курячими яйцями затрачає не більше одного дня. Орнамент добирає місцевий – грабельки, штерна та обов’язково – хрест. Його наносять, як символ оберегу.

Нині, розповідає Марія Кіращук, писанки пишуть майже у кожній сільській хаті Космача. Традиція – давня. Вона розпочинається після першого тижня великого посту, завершується – перед Великоднем. Втім, в останні роки умільці відійшли від цього звичаю. Кажуть, дуже великий попит на писанки, тому працювати доводиться упродовж року. Водночас, майже кожна майстриня працює ще й на майстер-класах, куди їх все частіше запрошують для роботи з молоддю.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)

КОМЕНТАРІ