На Житомирщині сотні поминальних свічок запалили учасники вечора-реквієму у пам’ять про ліквідаторів

На Житомирщині сотні поминальних свічок запалили учасники вечора-реквієму у пам’ять про ліквідаторів

27.04.13 15:11 0 1439
25 квітня о 21:00 годині, у переддень 27 роковин аварії на ЧАЕС, коли місто огорнули сутінки, на майдані біля Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Житомирській області відбувся вечір – реквієм «Запалимо поминальну свічу», присвячений пам’яті загиблим чорнобильцям. Це унікальний захід в межах України, який рятувальники проводять щороку за кілька годин до того історичного моменту, коли пролунав сумнозвісний вибух на ЧАЕС. На заході були присутні перший заступник голови обласної державної адміністрації Микола Олещенко, начальник Управління ДСНС в області генерал-майор служби цивільного захисту Ігор Нікітчук, голова благодійного фонду «Пожежні Чорнобиля» Борис Чумак, ліквідатори, рятувальники, учні шкіл та мешканці міста.

Аби нагадати сучасникам та розповісти молодому поколінню про перипетії тієї страшної ночі проти 26 квітня та внесок людей різних професій у подолання наслідків аварії, команда юних пожежників та учні житомирської міської гімназії №3 показали театралізовану літературно-музичну композицію «Чорнобиль 1986-го зі слів очевидців». Це своєрідна інтерпретація доленосних моментів у житті пожежників – ліквідаторів аварії на ЧАЕС, першопрохідців та простих свідків тих часів. Під час заходу на великих екранах транслювалися документальні кадри тих подій, а юні житомиряни представили глядачам: і щире кохання, і зловісний вибух, і «тимчасову евакуацію», і несправедливу розлуку… назавжди.

Першими у бій з незримим смертельним ворогом одразу після вибуху на ЧАЕС вступили пожежники, які надали можливість іншим громадянам тодішнього Союзу приступили до небезпечних робіт з ліквідації наслідків планетарної катастрофи. У квітні-травні 1986 року біля 300 пожежних Житомирщини брали участь у подоланні її наслідків. На їх долю випали нелегкі завдання – відкачувати радіоактивну воду з-під реактора, подавати воду на бетонування саркофагу, евакуйовувати населення, проводити дезактивацію будівель, споруд та техніки, гасити надскладну пожежу у кабельних тунелях 22 - 23 травня. Документами, проникливими піснями, відеохронікою тих часів та кадрами із сімейних архівів юні рятувальники розповіли про роботу зведеного загону пожежників, і про окремі особистості, і про подвиг трьох померлих за останній рік земляків.

У сотень присутніх на очах з’явилися сльози, а учні відчули себе безпосередніми учасниками тих тривожних днів.

Наприкінці вечора-реквієму пам’ятний знак «Пожежним, які врятували світ», перед яким проходило дійство, осяяли сотні поминальних свічок, запалені церковнослужителями, керівниками органів влади та місцевого самоврядування, учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС, членами їх сімей, вдовами і матерями загиблих чорнобильців, рятувальниками та молоддю.

Вони горітимуть до самої ночі проти 26 квітня, символізуючи скорботу та вдячність ліквідаторам за надану можливість жити.

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Міжнародна громадська ...
Наступна новина: Тернопільські педагоги – ...

КОМЕНТАРІ