На Житомирщині відбувся мітинг скорботи з нагоди 27-ї річниці аварії на ЧАЕС

На Житомирщині відбувся мітинг скорботи з нагоди 27-ї річниці аварії на ЧАЕС

28.04.13 09:20 0 852
26 квітня біля меморіалу загиблим ліквідаторам відбувся мітинг скорботи з нагоди 27-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС.

Перед присутніми виступили голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук, голова Житомирської обласної ради Йосип Запаловський, Житомирський міський голова Володимир Дебой.

Про події 27-річної давнини та сьогодення ліквідаторів розповів голова благодійного Фонду «Пожежні Чорнобиля» Борис Чумак. У далекому 1986-му він очолював зведений загін житомирських пожежних, направлених на ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи.

– За героїзм і самопожертву в атомній війні 8 із 12 ліквідаторів були нагороджені званням Героя. Всі вони вже відійшли у вічність, – сказав Борис Чумак. – На долю житомирських пожежних випало гасіння надзвичайно складної і небезпечної пожежі у кабельних тунелях між третім та четвертим енергоблоками. Вона сталася 22 травня 1986 року і загрожувала ще більшою катастрофою. Якби її не загасили ціною життя і здоров’я (у зоні гасіння рівень радіації сягав 250-500 рентген), то горіла б уся станція, а нежитлова зона – зона ураження – сягнула би 800 км у радіусі.

Після цього до меморіалу було покладено квіти, а священик відслужив молебень по загиблих. Пам’ять про пожежних, які віддали своє життя у боротьбі з «мирним» атомом, присутні вшанували хвилиною мовчання.

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Богдан Матолич: ...

КОМЕНТАРІ