Віталій Перкарчук: «В особі податкової служби інвестори знайдуть надійних партнерів»

Віталій Перкарчук: «В особі податкової служби інвестори знайдуть надійних партнерів»

28.04.13 08:26 0 974
Державна податкова служба зацікавлена у створенні сприятливого інвестиційного клімату в області.

Для реалізації завдання щодо стимулювання економічної активності бізнесу впродовж двох років було зроблено чимало, зокрема:

- знижено ставки основних податків;

- скорочено кількість податків та зборів;

- зменшено кількість планових перевірок;

- тимчасово звільнено від оподаткування прибуток підприємств окремих галузей;

- запроваджено «податкові канікули» на 5 років (з 01.04.2011 р. до 01.01.2016 р.) для малого бізнесу у вигляді нульової ставки податку на прибуток.

До позитивів Податкового кодексу України в питаннях стимулювання інвестиційної активності також варто віднести нововведення щодо:

- зближення бухгалтерської та податкової звітності (особливо в питанні нарахування податку на прибуток);

- запровадження механізму автоматичного відшкодування ПДВ;

- спрощення процедури адміністративного оскарження рішень податкової служби.

Важливо, що кодекс не став консервативним документом, фактично він відкрив шлях до системного реформування всієї податкової сфери.

Прогресивні зміни податкового законодавства вцілому отримали високу оцінку. Україна за результатами проведеної роботи у 2012 році піднялася на 15 позицій рейтингу, заснованого «Doing Business».

В найближчий час буде здійснено низку реформ, які дадуть можливість реалізувати поставлене Президентом України завдання щодо входження нашої країни до першої сотні світового рейтингу «Doing Business». Зокрема, йдеться про подальше спрощення процедури реєстрації підприємств, набуття ними статусу платника ПДВ, спрощення взяття на податковий облік.

Принципове значення для забезпечення рівних умов для діяльності матиме прийняття Закону щодо трансферного ціноутворення, проект якого підготовано новоутвореним Міністерством доходів і зборів України. Ініціатива передбачає запровадження правил визначення цін для оподаткування зовнішньоекономічних операцій з пов’язаними особами. Завдяки зазначеному Закону буде суттєво обмежено шляхи незаконного виведення капіталу з України, що дасть змогу впродовж 3 років поповнити бюджет на 20 млрд. гривень.

Утворення Міністерства доходів і зборів України матиме, поза сумнівом, позитивний вплив на покращення інвестиційного клімату. При Міністерстві доходів і зборів України створено консультативно-дорадчий орган – Інвестиційну раду.

Як підкреслив Олександр Клименко, наші пріоритети залишаються незмінними. Зокрема, це орієнтація на сервіс , зменшення податкового тиску, відмова від безпідставного втручання у діяльність підприємства, лібералізація правил та умов ведення бізнесу. Податкова служба діятиме шляхом рівноправного партнерства з підприємництвом, на основі взаємодії з врахування інтересів обох сторін.

Умови інвестиційної діяльності в нашій країні не можна назвати найкращими. Це підтверджено і оцінками світових аналітичних агентств щодо сприятливості вітчизняного фіскального простору, і відгуками суб’єктів підприємництва, і в цілому слабкими показниками інвестиційної активності в державі. Думку бізнесу відображають також результати нещодавнього опитування, проведеного ЄБА.

Які конкретно кроки зроблені ДПС Львівщини в напрямку покращення інвестиційної привабливості, створення належних умов для фінансово-економічної діяльності бізнесу?

Позитивні зміни помічають перш за все платники податків. Завдяки запровадженню 20 електронних сервісів в податкових інспекціях люди більше не стоять у чергах. В області діє 24 Центи обслуговування платників податків. За період їх функціонування платникам податків надано майже 2 млн. послуг. Ефективність та оперативність адміністрування податків і платежів забезпечує система електронної податкової звітності.

За 2012 рік 52% податкових звітів (майже 750 тисяч документів) подано засобами телекомунікаційного зв’язку із використанням електронних цифрових ключів.

При органах ДПС відкрито відділи реєстрації користувачів Акредитованого центру сертифікації ключів, які надають послуги на безоплатній основі (у Львові, Дрогобичі, Самборі, Червонограді та Бродах). Незабаром буде створено Електронний кабінет платника податків, що дасть змогу в он-лайн режимі подавати податкову звітність, отримувати інформацію про стан розрахунків з бюджетом. Створено Єдину базу податкових знань.

З метою лібералізації податкової системи запроваджено методи непрямого електронного контролю, що дає можливість вивести з під постійної уваги податківців сумлінний бізнес. Зокрема, це позитивно впливає на процес відшкодування ПДВ.

Протягом І кварталу 2013 року відшкодовано грошовими коштами на розрахункові рахунки 236 платникам – 217 млн. гривень. З цієї суми 88 підприємствам з іноземними інвестиціями отримано 60 млн. гривень.

В автоматичному режимі протягом січня-березня 2013 року ПДВ відшкодовано 29 платникам 127 млн. грн., або 69% від заявлених сум, в т.ч. 21 підприємству з іноземними інвестиціями на суму 27 млн. гривень.

У податкових органах функціонує ризикоорієнтований моніторинг тіньової економіки, що позитивно впливає на підвищення добровільної сплати податків.

Так, у І кварталі 2013 році підрозділами податкового контролю ДПС у Львівській області проведено 735 планових і позапланових документальних перевірок, що на 268 менше, ніж у І кварталі 2012 року (1003), з них 41 перевірка СГ, які мають іноземні інвестиції, що на 94 менше, ніж у І кварталі 2012 року (135).

на Львівщині зареєстровано 1048 суб‘єктів підприємницької діяльності з іноземними інвестиціями, які вносять вагомий внесок в наповнення бюджетів усіх рівнів. Впродовж 2012 року ними сплачено понад 1,7 млрд. грн., що становить 18,7% від загальної суми надходжень. Майже 400 млн. грн.. надійшло від підприємств з іноземними інвестиціями у І кв. поточного року, що становить 17,4%.

Маю достатні підстави зазначити, що переважна більшість із них здійснюють виробничу діяльність чесно і прозоро, в належному обсязі вносять податкові платежі .

Податкова служба Львівщини тримає постійно в полі зору питання, що стосуються удосконалення партнерських взаємин з інвесторами.

Докорінне поліпшення бізнес-клімату на Львівщині буде стратегічним завданням новоствореного Головного управління Міндоходів в області.

Про це повідомив медіа-центр ДПС у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Івано-Франківщина: в ...
Наступна новина: Львівська обласна рада ...

КОМЕНТАРІ