На Івано-Франківщині у Тисмениці відзначили роковини Чорнобильської катастрофи

На Івано-Франківщині у Тисмениці відзначили роковини Чорнобильської катастрофи

28.04.13 20:43 0 1272
26 квітня, у день 27-х роковин однієї із найбільших техногенних катастроф у світі – аварії на Чорнобильській АЕС, у Тисмениці поминали загиблих, вшановували живих ліквідаторів її наслідків та постраждалих. Пам’ять загиблих внаслідок Чорнобильської катастрофи вшанували молитвою колишні колеги, родичі, керівництво Тисменицького району під час заупокійного богослужіння у церкві святого Миколая.

Заходи, приурочені сумній події, продовжила зустріч «за круглим столом» за участі голови Тисменицької районної державної адміністрації Івана Росіцього, заступника голови Тисменицької районної ради Руслана Фармуса, керівника апарату Тисменицької райдержадміністрації Ярослава Татарина, секретаря Тисменицької міської ради Ірини Мельник, посадових осіб управління праці та соціального захисту населення РДА, міської лікарні, голови Ольги Недогибченко, представників районної організації інвалідів «Спілка Чорнобиль України», вдів та родичів чорнобильців.

У своїх виступах Іван Росіцький, Руслан Фармус найперше дякували героям-ліквідаторам за те, що врятували від смертельної небезпеки аварії людство, згадували про найстрашнішу техногенну катастрофу ХХ століття та її наслідки, які відчуватимуть й прийдешні покоління.

Невелика частка вдячності – грамоти та грошові допомоги були вручені від голів Тисменицької районної державної адміністрації, Тисменицької районної ради, міської ради, а також допомоги від районної організації «Спілка Чорнобиль України».

Ольга Недогибченко подякувала від імені спілки керівництву району, Тисмениці за підтримку, допомогу і підкреслила, що матеріально вшанують постраждалих від Чорнобильської катастрофи в усіх населених пунктах Тисменицького району. Загалом, у Тисменицькому районі проживає 225 осіб, яким надано статус ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС та постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, зокрема І категорії – 14 осіб, ІІ категорії – 101 особа, ІІІ категорії – 58 осіб, 49 потерпілих дітей та 3 дружини померлих чорнобильців.

Зустріч продовжилася у формі діалогу. Відверто, толерантно ліквідатори, вдови ліквідаторів озвучували «крик власної душі» – говорили про наболіле, про спільні для усіх проблеми, з якими доводиться стикатися повсякденно, наводили приклади. Це стосується і пільгового придбання медикаментів у відповідних аптеках, і ліжкомісць у лікувальних закладах із медикаментозним забезпеченням, і санаторно-курортного оздоровлення, і пенсійного забезпечення, і проїзду у транспорті, і інших соціальних пільг та гарантій, в тому числі й тих, які діяли раніше, втім чинним законодавством не підтримуються.

Усі пропозиції будуть сформульовані районною організацією «Спілка Чорнобиль України» і передані в організацію вищого рівня для лобіювання цих питань та покращення соціального захисту ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. З цією ж метою пропозиції будуть надіслані й депутатам Верховної Ради України від Івано-Франківщини.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 2)
Наступна новина: Від московського ...

КОМЕНТАРІ