У Львові презентовано архівно-мистецьку спадщину  Святослава Гординського

У Львові презентовано архівно-мистецьку спадщину Святослава Гординського

28.04.13 18:12 0 1077
26 квітня, голова Львівської облдержадміністрації Віктор Шемчук відвідав презентацію архівно-мистецької спадщини Святослава Гординського «Дар Україні від родини Святослава Гординського», яка проходить у Львові, в Національному музеї імені Андрея Шептицького.

Архівно-мистецьку спадщину Святослава Гординського презентував Надзвичайний і Повноважний Посол України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Роман Лубківський. Він, зокрема, сказав: «Нашою великою місією було зібрати весь архів Гординського тут, у Львові. І ми презентуємо його роботи в Національному музеї імені Андрея Шептицького».

Водночас  Віктор Шемчук висловив слова подяки усім, хто долучився до організації перевезення спадщини Гординського  до Львова і додав: «Маємо слушний момент знайти ще місце для пам’ятника Гординському у Львові. Місце, яке достойне цього видатного митця»

Довідка:

Святосла?в Яросла?вович Горди?нський (* 30 грудня 1906, Коломия — † 20 травня 1993, Верона, Нью-Джерсі, США) — український художник, графік, мистецтвознавець, поет, перекладач, журналіст.

Народився в родині викладача львівської класичної гімназії, згодом відомого літературознавця Ярослава Гординського.

Відвідував Берлінську академію мистецтв і курс візантології в Українському науковому інституті (Берлін). У Парижі навчався в академії Жульєна і Модерній академії Фернана Леже.

1931 — повернувся до Львова, де заснував Асоціацію незалежних українських митців (АНУМ) і став редактором її журналу «Мистецтво». Виставлявся на міжнародних виставках у Римі, Берліні, Празі.

Перекладав поезію з англійської, французької, німецької, італійської, польської та інших мов. Видав у Львові декілька власних поетичних збірок.

На основі аналогій з українським фольклором доводив українське походження «Слова о полку Ігоревім».

Опублікував монографії про багатьох українських художників.

У часи 2-ї світової війни згуртував близько 400 художників, видав каталог, який тривалий час був чи не єдиним енциклопедичним довідником про життя і творчість українських митців.

У 1944 — емігрував на Захід.

У Мюнхені заснував Спілку праці українських образотворчих митців.

Згодом, переїхав до США, заснував Об’єднання Мистців Українців в Америці (ОМУА), організував велетенську виставку українських митців-американців і опублікував її каталог — своєрідну енциклопедію українського малярства у Штатах.

Свою колекцію мистецьких творів заповів Національному музеєві у Львові.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львів вшановує Героїв та ...
Наступна новина: На Івано-Франківщині ...

КОМЕНТАРІ