У Державній службі України з надзвичайних ситуацій вшанували пам'ять героїв-вогнеборців, які брали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС

У Державній службі України з надзвичайних ситуацій вшанували пам'ять героїв-вогнеборців, які брали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС

29.04.13 09:05 0 912
26 квітня у Києві Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських виступив на пам’ятних зборах перед ліквідаторами аварії на Чорнобильській атомній електростанції та працівниками апарату ДСНС з нагоди 27-ї річниці аварії на ЧАЕС.

«27 років тому, 26 квітня 1986 року, сталася найбільша за масштабами та наслідками техногенна катастрофа двадцятого сторіччя – аварія на Чорнобильській АЕС. Герої – пожежники, які перші вступили у бій з атомною стихією, з честю виконали свій професійний та патріотичний обов’язок. Володимир Правик, Віктор Кібенок, Микола Ващук, Василь Ігнатенко, Микола Титенок, Володимир Тишура – молодими пішли у вічність в ім’я нашого майбутнього. Про пожежних – ліквідаторів говорять: « Вони врятували світ!». Більше 350 тисяч осіб брали безпосередню участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, серед них більше 25 тисяч військовослужбовців військ цивільної оборони та вогнеборців. Багатьох з них вже немає серед нас. Серед них, за високий професіоналізм, проявлену мужність та героїзм трьом працівникам пожежної охорони було присвоєно звання Героя Радянського Союзу, чотирьом – Героя України, одному – Героя Росії, тисячі пожежних – ліквідаторів були відзначені іншими державними та відомчими нагородами. З плином часу, що відділяє нас від подій, що сталися 27 років тому, ми осмислюємо уроки і наслідки Чорнобиля для майбутнього. Ліквідатори аварії на ЧАЕС подарували нам право на життя, але ніхто не давав нам права забувати про ту трагічну ніч 26 квітня. Пам’ятати про всіх ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС наш святий обов’язок. Ми пам’ятаємо всіх поіменно, і тих що пішли у вічність, і тих, із ким маємо честь жити і працювати разом. Доземний уклін усім героям-чорнобильцям та наша довічна вдячність!», – наголосив Михайло Болотських.

Після вшанування пам’яті загиблих ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС хвилиною мовчання перед присутніми виступив генерал-лейтенант Микола Степанович Бондарчук, який з 1986 по 1993 рік був начальником штабу – заступником начальника Цивільної оборони України та безпосередньо організовував роботи з ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, який поділився своїми спогадами про події того нелегкого, але сповненого героїзму часу.

Після виступу М. Бондарчука Голова Всеукраїнської асоціації ветеранів війни служби цивільного захисту Віктор Доманський спільно з заступником Голови Олександром Товстенко оголосили наказ про заохочення ліквідаторів аварії на ЧАЕС і вручили присутнім у залі учасникам ліквідації аварії відзнаки «За мужність при ліквідації надзвичайних ситуацій».

Після урочистого нагородження увазі присутніх було запропоновано переглянути новий короткометражний документальний фільм «Чорнобиль – наш довічний біль», який було виготовлено та надано нам для перегляду Українською Асоціацією «Чорнобиль» органів та військ МВС, на чолі з Василем Васильовичем Дурдинцем.

За матеріалами прес-служби

Державної служби з надзвичайних ситуацій
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Запорізький "Металург" ...
Наступна новина: Угода про асоціацію з ЄС ...

КОМЕНТАРІ