У Львові олега Панькевича та Юрія Михальчишина нагородили медалями до 70-річчя дивізії "Галичина"

У Львові олега Панькевича та Юрія Михальчишина нагородили медалями до 70-річчя дивізії "Галичина"

29.04.13 08:34 0 884
Народних депутатів України свободівців Олега Панькевича і Юрія Михальчишина, а також депутата Стрийської районної ради свободівця Мар'яна Берездецького нагороджено медаллю до 70-річчя Української дивізії "Галичина". Про це 27 квітня 2013 року оголосив голова Галицького братства колишніх вояків 1-ї Української дивізії Української національної армії Євген Куцик на урочистих зборах з нагоди ювілею, які відбулися у Львівській міській раді.

Урочистості розпочалися богослужінням у архікатедральному соборі Святого Юра, а продовжилися в сесійній залі міської ради. На збори завітало близько 20 дивізійників, яким вручили ювілейні медалі. На жаль, інші ветерани (а їх залишилося близько сотні) через похилий вік і недуги не змогли приїхати. В урочистостях взяли участь свободівці – депутат Львівської обласної ради Роман Ковальчук, депутати Львівської міської ради Тарас Семущак і Юрій Наумко, депутат Стрийської міської ради Мар'ян Берездецький та інші.

Роман Ковальчук привітав ветеранів-дивізійників із ювілеєм дивізії "Галичина", а також передав вітання від народного депутата України від ВО "Свобода" Олега Панькевича. Він виконав для присутніх власну пісню "Йшла дивізія", присвячену легендарному бою дивізії під Бродами.

Тарас Семущак, виступаючи на зібранні, наголосив, що українці повинні усвідомити чин юнака чи мужчини, який бере зброю до рук, щоби боротися проти окупантів. "Прикро, що на 22-му році незалежності українці не знають своєї правдивої історії та піддзявкують окупантам. Прикро, що українські історики пробують принизити Ваш чин, Ваш вибір, називаючи Вас молодими, неосвіченими, затурканими німецькою пропагандою, які нібито йшли в дивізію тільки для того, щоби не їхати на роботу до Німеччини. Таким горе-історикам та деяким "мудрим" журналістам, які Ваш подвиг, Ваш вибір пробують загидити, я пропоную подивитись ширше на історію нашої нації. Нація, яка не мала своєї держави, змушена була використовувати інші держави для створення власних військових формувань", – зазначив депутат.

"Ви з побратимами поклали на жертовник України найдорожче – життя, – наголосив Тарас Семущак. – Але я переконаний: якщо б доля надала Вам можливість повторно зробити свій вибір, Ви б вибрали "Бог і Україна" і ще раз зголосилися до дивізії".

Мар'ян Берездецький у своєму виступі зазначив, що завтра вперше дивізійники, які живуть на Стрийщині, отримають нагороди від районної ради. Таке рішення ухвалила депутатська комісія національного та духовного відродження, яку очолює Мар'ян Берездецький. "Я пам'ятаю! Я пишаюсь! Під таким гаслом ми відзначаємо 70-річчя Першої Української дивізії, – зазначив свободівець. – Ми пишаємося Вашим подвигом і розуміємо, що на нас, молодше покоління, покладено місію будити українців, аби вони без краплі сумнівів стали на захист держави, як свого часу це зробили Ви".

Про це повідомили в прес-службі Львівської міської організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинські аграрії ...
Наступна новина: Старший Царнаєв говорив ...

КОМЕНТАРІ