На Тернопільщині свободівці стали на захист творів сакрального мистецтва Пінзеля

На Тернопільщині свободівці стали на захист творів сакрального мистецтва Пінзеля

29.04.13 14:23 0 1178
Народний депутат України свободівець Олексій Кайда скерував звернення начальнику управління внутрішніх справ України в Тернопільській області генерал-майору міліції Віктору Саку та прокурору області Геннадію Мовчану з приводу ситуації, яка склалася навколо розрекламованої виставки легендарного скульптора Іоана-Георга Пінзеля в непристосованій до таких презентацій галереї "ТРЦ "Подоляни".

"Згідно висновків експерта Міністерства культури України, генерального директора Львівської Національної галереї, доцента кафедри реставрації Львівської Національної академії мистецтв, голови Асоціації реставраторів Львівщини, заслуженого працівника культури України, члена громадської гуманітарної ради при Президентові України Разінкової-Возницької Лариси, яка 27.04.2013 р. здійснила перевірку галереї "ТРЦ "Подоляни" відповідно до доручення Міністерства культури України, умови зберігання робіт Іоана-Георга Пінзеля на території торговельно-розважального закладу грубо порушені, що завдає шкоди скульптурам. Роботи великого майстра потребують відповідного збереження. Належних умов для відкриття виставки у ТРЦ "Подоляни" немає, а саме – порушений рівень вологості та температурний режим. Такі умови побутування можуть відбитися на фізичному стані пам'яток", – розповів Олексій Кайда.

Він також додав, що неприпустимо виставляти сакральні твори поруч із пивним баром. За достовірною інформацією у ініціаторів заходу немає необхідних дозволів для транспортування об'єктів культурної спадщини. Всі ці факти свідчать про необхідність проведення термінового розслідування і застосування відповідних заходів реагування.

"За сприяння адміністрації влаштовують захід, який може зруйнувати геніальні твори світового масштабу. Яким чином найвищий орган виконавчої влади в області дозволяє собі таке недбальство? Висновки експертів чіткі та однозначні – роботи Пінзеля необхідно вилучити з торгового центру. Ба більше, працівники культури рекомендують взагалі не виставляти в "Подолянах" творів сакрального мистецтва, оскільки вони є духовною спадщиною, а не наживкою для відвідувачів барів та бутиків", – наголосив із цього приводу голова Тернопільської обласної організації ВО "Свобода" Володимир Стаюра.

Нагадаємо, що за повідомленнями засобів масової інформації, скульптури Іоана-Георга Пінзеля повинні бути виставлені для огляду вже 28.04.2013 р. на другому поверсі торговельно-розважального центру "Подоляни" за адресою: вул. Текстильна, 28ч, м. Тернопіль. Захід відбуватиметься за підтримки голови Тернопільської обласної державної адміністрації Хоптяна В.А., про що свідчать афіші, розміщені у м. Тернополі.

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 2)
Наступна новина: На Івано-Франківщині у ...

КОМЕНТАРІ