Завдяки почеркознавцям було затримано вимагачів, які пошкоджували залізницю

Завдяки почеркознавцям було затримано вимагачів, які пошкоджували залізницю

29.04.13 14:21 0 1116
Свого часу авторучка прийшла на зміну гусячому перу, а вже комп’ютерна клавіатура намагається витіснити це приладдя. Втім, письмо, мабуть, ще довго не втрачатиме актуальності. Бо ж навіть якщо усю документацію надруковано, таки залишається суттєвий елемент – підпис, який визначає достовірність чи то фінансового, чи то юридичного паперу. Тож почеркознавці матимуть над чим працювати, здається, ще багато років… Про такий важливий вид експертиз кореспондентові «МК» розповіли працівники НДЕКЦ при УМВС України на Львівській залізниці .

Як не буває двох абсолютно однакових людей (навіть близнята мають індивідуальні риси), так нема й двох ідентичних почерків. Лише на перший, поверхневий, погляд є чимало схожого у манері письма багатьох людей, але насправді – кожний рукопис можна розрізнити: навіть у тому випадку, якщо з якихось причин або й навмисне особа змінила стиль виведення літер. Як то кажуть, що напишеш – не зітреш!

Дуже цікавою видається, зокрема, такий вид експертизи як діагностична. Почеркознавці пояснили, що аналіз рукописного тексту дає можливість розпізнати професійні навики автора, рівень його освіти й навіть визначити, хто він – чоловік чи жінка (хоча й підмічено, що ця грань у почерках усе більше стирається). Які ж конкретно ознаки допомагають почеркознавцям? Виявляється, це й довжина речень (чим складніше побудоване, тим, відповідно, й вищий рівень освіти), а також вживання найбільш типових для представника певного фаху слів.

Усе стає суттєвим під час дослідження матеріалів: як автор формує абзаци, розставляє крапки та коми. Втім, експерти не займаються так званим, графологічним аналізом , тобто малюванням психологічного портрету «письменника». Не беремося стверджувати, що графологія – псевдонаука, але усе-таки вона послуговується дещо «розмитими категоріями». Натомість почеркознавство спирається на наукове підґрунтя, адже сумнівів у такому виді аналізу почерку, як ідентифікація особи, що виконала текст чи підпис, не повинно бути. Ще один секрет «кухні» експертів – для дослідження вони нерідко відбирають всі варіанти якоїсь конкретної букви і вивчають найменші нюанси її пропису, відтак видають типовий «зразок».

Найвищим «пілотажем» у цьому виді аналізу є визначення авторства підпису. Встановити істину тут допоможе не стільки мікроскоп, чи якесь інше технічне приладдя, як власне сам експерт, його досвід та професійна інтуїція. І недаремно така ділянка роботи – найтяжча і найвідповідальніша. В особливо складних випадках «розслідування» провадять двоє спеціалістів, і вони можуть навіть скласти дещо різний опис об’єкту дослідження, але як правило, висновок завжди збігається. Що ж, в НДЕКЦ – справжні знавці свого діла, які до речі, обслуговують сім областей України (в плані територіальної належності до Львівської залізниці), виконують ще й запити підрозділів управлінь міліції, служби безпеки Львівщини, обласної прокуратури, податкової міліції та військової прокуратури ЗОК.

У важливості ідентифікації «автографів» мабуть нікого не треба переконувати. Адже з початку 2000-х років набуло популярності кредитування (цим видом банківських послуг нерідко користаються й шахраї, чимало зловживань виникає й під час оформлення приватної власності на земельні ділянки, нерухомість). Тож неправдиві довідки про зарплату, підроблені заповіти і дарчі, фальшиві рішення про передачу у власність землі – увесь цей вал сфабрикованих різномастими спритниками паперів – щоденна копітка праця для експертів.

Провідний фахівець Сергій Воробйов (до слова, у 1973 році став засновником експертної служби транспортної міліції і до 2005 року очолював її) навів приклади, коли вдалося розкрити резонансні злочини саме завдяки аналізу почерків. Так, в 1994 році, на ст. Болехівці біля м. Стрий стався схід вантажного потягу (невідомі розібрали рейки), а поблизу місця події правоохоронці знайшли пакунок із листом. Зміст «послання» був загрозливий: зловмисники вимагали грошову виплату (100 тис. доларів), інакше, мовляв, продовжуватимуть шкодити залізниці й людям. Аби розшукати цих зухвальців, спеціалісти-почеркознавці провели близько десяти тисяч експертиз у селі Болехівці, містах Стрий та Дрогобич.

Виявилося, що терористи доморощені – брати близнюки, місцеві мешканці, за якими тягнувся цілий шлейф злочинів. Раніше вони позбавили життя свою двоюрідну сестру, згодом заподіяли тяжкі тілесні ушкодження кільком водіям. Вигадали екстраординарний спосіб – кидали електродріт під напругою через міст, унаслідок чого автовласники отримували ураження ніг. І тоді шибайголови залишали на місці пригоди листи з погрозами. Складність для експертизи полягала насамперед у тому, що один із хлопців диктував текст, а другий – писав, тож стиль висловлювань не збігався з манерою написання літер.

Інша історія трапилася у 2010 році на Львівщині (Перемишлянський район). Тут викрили справжню організовану злочинну групу, в складі якої були колишній працівник правоохоронних органів, його дружина, професійний художник та секретар однієї із селищних рад. Змовники підробили 33 заповіти (від імені літніх людей, мешканців кількох сіл), звісно з корисливою метою – аби чуже майно дісталося їм.

Дослідження такого ж плану, за запитом СБУ, довелося проводити експертам у Закарпатті: з-поміж опрацьованих ними рішень міськради щодо передачі у приватну власність земельних ділянок поблизу кордону майже 90 відсотків виявилися фальшивими. Хоч і багато для махінаторів надрукував комп’ютер, але ж змушені вони залишати й «автографи», які стають доказами у ході слідства й розгляду судових справ.

У наступній розповіді експерти НДЕКЦ УМВС України на Львівській залізниці розкриють деякі таємниці не менш складного експертного аналізу акцизних марок та грошових знаків.

Наталя ЗАМЕДЯНСЬКА,

кореспондент газети «Міліцейський кур’єр»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Волині гаражним та ...
Наступна новина: Житомирські правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ